Wyprowadzka na stałe do Austrii, a podatki w Polsce

• Autor wątku Autor wątku rebeliagamer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rebeliagamer

Dzień Dobry,

Od jakiegoś czasu czytam różne opracowania na temat pracy za granicą i zasad opodatkowania takiej pracy ale wciąż nie mam pewności czy dobrze rozumiem co powinienem zrobić.

W sierpniu przyszłego roku przeprowadzam się z żoną i córką do Austrii. Obecnie pracuję na umowę o pracę w Polskiej firmie. Żona kończy doktorat i w przyszłym roku raczej nie będzie miała żadnych dochodów poza tymi ze stypendiów naukowych.

W Austrii chcę się zatrudnić na umowę o pracę od września (do końca sierpnia będę zatrudniony w Polsce bo został mi jeszcze urlop do wybrania). Żona przez pierwsze 6 miesięcy będzie w Austrii na polskim stypendium wyjazdowym (od tego roku takie stypendia nie są opodatkowane w kraju), a później na umowie tam. Córka idzie tam do przedszkola, zarejestrujemy tam auto i zameldujemy się tam, innymi słowy przeniesiemy do Austrii nasz ośrodek interesów życiowych. W Polsce nie mamy żadnych nieruchomości ani innych źródeł dochodów.

Na podstawie tego co przeczytałem wydaje mi się, że w takim razie tracimy status rezydentów podatkowych w Polsce i w 2019 rozliczamy się w Polsce z dochodów uzyskanych do końca sierpnia 2019 (czyli tych krajowych), a z dochodów od września 2019 rozliczamy się już tylko w Austrii. Tu mam kilka pytań:
  • Czy dobrze mi się wydaje? Czy faktycznie tracimy status rezydentów podatkowych w Polsce? Co z meldunkiem w Polsce? Powinniśmy się wymeldować (jesteśmy zameldowani u rodziców)?
  • W Urzędu Skarbowym złożę ZAP-3 z aktualnym adresem w Austrii. Czy to wszystkie dokumenty, które muszę złożyć w Urzędzie Skarbowym? Co powinienem złożyć jeśli zostanę poproszony o rozliczenie dochodów z Austrii za rok 2019 albo później, w kolejnych latach?
  • Czy dobrze zakładam, że z tego nieopodatkowanego stypendium żony, nie muszę się rozliczać ani w Polsce ani w Austrii?
  • Co jeśli po 3 latach pobytu za granicą (wtedy córka będzie kończyć przedszkole więc pewnie będziemy chcieli postanowić czy zostajemy w Austrii czy wracamy do Polski) postanowimy wrócić? Czy to jakoś wpływa na podatki z tego okresu, czy to znowu podlega pod przeniesienie ośrodka interesów życiowych "na stałe"?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi oraz rady gdzie mogę znaleźć więcej informacji na temat wyjazdu na stałe za granicę. W sieci jest dużo materiałów o pracy sezonowej, ale dużo mniej o wyjedzie na stałe.

Utrata polskiego rezydenta podatkowego następuje, gdy:
  • przebywamy w Polsce krócej niż 183 dni w roku oraz
  • gdy nie mamy w Polsce centrum interesów życiowych, gospodarczych, ekonomicznych, czyli rodziny i źródła dochodów
Przepisy mówią, że jeżeli zamierzamy wyjechać z Polski z zamiarem przebywania zagranicą na co najmniej 6 miesięcy, to należy się wymeldować.

Gdy wrócicie Państwo po 3 latach do Polski - nie powinno to wpłynąć na podatki z tego okresu.

Może się komuś to przyda, oto czego się dowiedziałem:

Po znalezieniu adresu tam lub przed wyjazdem złóż pismo w urzędzie skarbowym. W piśmie powiadom o przeniesieniu centrum interesów osobistych oraz centrum interesów gospodarczych z Polski do Austrii. Możesz też wyznaczyć pełnomocnika ppo1 tak żeby sprawy podatkowe lądowały np. u rodziców.

Po pół roku przepracowanym na miejscu wystąp do austryjackiego urzedu o certyfikat rezydenta podatkowego na wypadek kontroli z US.

Za rok, w którym utraciłeś rezydencję podatkową rozliczasz się zarówno w Polsce jak i w Austrii.

W kolejnych latach możesz składać PIT ZG za dochody z Austrii (nie musisz) aby zapewnia ciągłość rozliczeń w razie powrotu oraz aby zmiejszyć ryzyko dodatkowych kontrolii.

PS Dziękuję za informację o wymeldowaniu.

Powrót