wyprzedaż kolekcji perfum.

• Autor wątku Autor wątku niewiempytam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niewiempytam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Od lat 90 gromadzę obsesyjnie wręcz butelki perfum... mam ich kilka tysięcy. Niestety życie zmusza mnie do ich odsprzedaży, grom z nich to egzemplarze unikalne w skali światowej i obecnie bardzo drogie. Jako, że jest potrzeba zbierania środków na rehabilitacje prosze o poradę w jaki sposób legalnie je sprzedać skoro kompletnie na nic nie mam kwitów. Kupowałem od osób prywatnych, na targach, firmach...wszędzie gdzie mi poszukiwany egzemplarz wpadł w oko. Nie interesuje mnie mityczny zapis ,ze coś ma ponad pół roku to sprzedaje jako prywatne... nie zamierzam się babrać z US i udowadniać coś co jest nie do udowodnienia z pozycji podatnika. Chce znaleźć sposób w jaki sposób to wysprzedawać legalnie i się rozliczyć. Rozumiem ,ze nie mając kwitów zakupowych - rozliczam podatek od całej uzyskanej kwoty sprzedaży.

Nie do końca rozumiem dlaczego "nie interesuje cię" "mityczny zapis". Udowodnienie, że perfumy miałeś pół roku jest możliwe. Robisz listę wszystkich perfum. Robisz zdjęcie. Idziesz do notariusza, każesz sobie zrobić notarialną kopię listy ze zdjęciami. Czekasz pół roku. Masz udowodniony upływ pół roku i sprzedajesz prywatnie bez podatku. Poza tym oczywiście możesz dowodzić innymi sposobami - w zasadzie w sposób dowolny. Np. przez zeznania świadków. Stare zdjęcia kolekcji będą dowodem.

Jeśli "nie interesuje cię" ta opcja, ale dalej chcesz dowodzić, że sprzedajesz prywatnie, to najlepszym rozwiązaniem będzie jednorazowa sprzedaż całej kolekcji - w ramach sprzedaży prywatnej. Opodatkowanej z powodu niewykazania upływyu pół roku, standardowymi stawkami 12%/32% (po prostu doliczasz do rocznego zeznania).

Jeśli zaś będziesz chciał sprzedawać je na sztuki, to istnieje duże ryzyko, że urząd skarbowy uznana to za sprzedaż komercyjną - albo działalność gospodarczą albo działalność nierejestrowaną (w ramach limitu 3499,50 zł / miesięcznie, a od przyszłego roku 10 813,50 zł / kwartalnie). To drugie pod warunkiem, że nie prowadziłeś działalności gospodarczej w ostatnich pięciu latach.
Sprzedaż perfum komercyjnie, czy to w ramach DG czy DN ma swoje dodatkowe obostrzenia.
Po pierwsze sprzedaż perfum wysyłkowo przez Allegro czy sklep internetowy podlega obowiązkowo VAT 23%. Stacjonarna sprzedaż może być na zwolnieniu podmiotowym z VAT.
Po drugie, sprzedaż perfum na rzecz osób prywatnych - zarówno stacjonarna jak i wysyłkowa podlega obowiązkowo rejestracji na kasie fiskalnej od pierwszej złotówki.

Powrót