wyprzedzanie przed przejściem - sprzeciw

• Autor wątku Autor wątku johnny123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
J

johnny123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry. zatrzymał mnie patrol za wyprzedzanie przed przejściem. okoliczności mocno dyskusyjne, ale jak wiadomo ja sam, ich dwóch, do tego kamera w moim aucie tego dnia oczywiście nie nagrywała. odmówiłem przyjęcia, potem nawet policjantka przygotowująca sprawę do sądu powiedziała, po tym jak widziała nagranie z monitoringu miejskiego, że musiała to konsultować z innymi bo jest to tak niejednoznaczne.
tak czy owak, w nakazowym dostałem 1500pln, złożyłem sprzeciw. moje pytanie brzmi: czy ktoś ma wiedzę o tym czy w takich sprawach zapadają wyroki mniejsze niż 1500, albo tylko nagana? był środek dnia, na przejściu w promieniu wzroku żadnych pieszych, zerowe zagrożenie dla kogokolwiek.

johnny123 napisał:
był środek dnia, na przejściu w promieniu wzroku żadnych pieszych, zerowe zagrożenie dla kogokolwiek.
wyprzedzałeś przed przejściem czy nie?

"w mojej ocenie - nie."
tzn. ile meterów przed przejściem i jaka prędkość?

W mojej najnowszej z jaką miałem do czynienia (uwaga, to nie żart) po sprzeciwie na zaoczny - sąd podniósł do 2500 (to jeszcze ujdzie) i 6 miesięcy ZAKAZ jazdy wszelkimi pojazdami, a sprawca czasami musi jeździć ciężarówką.
Po odwołaniu - cofneli zakaz - grzywna 2500 została.

Pan_robotnik napisał:
"w mojej ocenie - nie."
tzn. ile meterów przed przejściem i jaka prędkość?

W mojej najnowszej z jaką miałem do czynienia (uwaga, to nie żart) po sprzeciwie na zaoczny - sąd podniósł do 2500 (to jeszcze ujdzie) i 6 miesięcy ZAKAZ jazdy wszelkimi pojazdami, a sprawca czasami musi jeździć ciężarówką.
Po odwołaniu - cofneli zakaz - grzywna 2500 została.
zakaz?? zatkało mnie... prędkość nie została w żaden sposób zarejestrowana, było niecałe 50 km/h. odległość od przejścia niewielka, jakieś 15-20m

johnny123 napisał:
było niecałe 50 km/h. odległość od przejścia niewielka, jakieś 15-20m
Droga jednojezdniowa dwukierunkowa czy dwujezdniowa?

forg napisał:
Droga jednojezdniowa dwukierunkowa czy dwujezdniowa?
jednojezdniowa dwukierunkowa, dwa pasy w każdym kierunku

forg napisał:
Wyprzedzanie przed przejściem dla pieszych nie jest zakazane. Prawie zawsze jest "przed" jakimś przejściem.

Art. 26.
3.
Kierującemu pojazdem zabrania się:
1)
wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

bichon napisał:
Wyprzedzanie przed przejściem dla pieszych nie jest zakazane.
No to teraz zdefiniuj użyte pojęcie: "bezpośrednio". Dziękuję.

forg napisał:
To chyba ustawodawca powinien zdefiniować. :unsure:
Kiedyś trafiłem na jakiś opis z orzecznictwa sądów, że bezpośrednio przed jest tam, gdzie linia przerywana przechodzi w ciągłą przed przejściem.

forg napisał:
johnny123 napisał:
w mojej ocenie - nie.
a tym czasem:

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

co za gość. Osobiście tj na miejscu innych tutaj obecnych, to dałbym sobie spokój, mając na uwadze podejście pytającego. Tradycyjnie brak wielu ISTOTNYCH szczegółów

Załączniki

bichon napisał:
Wyprzedzanie przed przejściem dla pieszych nie jest zakazane. Prawie zawsze jest "przed" jakimś przejściem.

Art. 26.
(...) zabrania się (...) wyprzedzania (...) bezpośrednio przed (...)
forg napisał:
Jeden użył jeden człon, a drugi piszący drugi człon pojęcia BEZPOŚREDNIO PRZED tj "przed", a drugi "bezpośrednio" :) i powstał ... "problem". Ale ten pierwszy piszący w dalszej części swojej wypowiedzi wytłuścił już całość tj "bez... przed" który to przywołany przepis zakazuje. Ale jak się używa w rozmowie samo "przed", to jest Ok czyli można, a jak w połączeniu z "bezpośrednio", to już nie można. A do 1 kwietnia jeszcze daleko, oj daleko.

Życzę owocnej dyskusji.

johnny123 napisał:
, było niecałe 50 km/h. odległość od przejścia niewielka, jakieś 15-20m
W 100% popełniłeś zarzucane wykroczenie - nie wiem po co odmówiłeś mandatu w tak oczywistej sprawie.

johnny123 napisał:
było niecałe 50 km/h. odległość od przejścia niewielka, jakieś 15-20m

Czyli w sekundę przy tej prędkości przejeżdżasz 13 metrów. Właśnie dlatego zabroniono wyprzedzania bezpośrednio przed przejściem.

qwertu70 napisał:
a tym czasem:

co za gość. Osobiście tj na miejscu innych tutaj obecnych, to dałbym sobie spokój, mając na uwadze podejście pytającego. Tradycyjnie brak wielu ISTOTNYCH szczegółów
jak już się tak czepiasz szczegółów, słowo "przed" zostało użyte jako składowa nazwy wykroczenia za które mnie zatrzymano. to moje pierwsze tego typu doświadczenie więc wybacz niekompletność informacji. dla pełni obrazu: pasem obok jechał radiowóz i mam podejrzenie że mnie wypuścili, ale nie mam na to 100% dowodu. moje pytanie zostało zadane dość jasno, nie chodzi mi o interpretację tego co się stało ani analizę, tylko o to czy ktoś słyszał/wie że sąd w takiej sprawie MOŻE dać mniejszą grzywnę niż 1500 lub naganę. innymi słowy: czy po ocenie zdarzenia MOŻE dać mniej niż mówi stosowny paragraf.
Pan_robotnik napisał:
W 100% popełniłeś zarzucane wykroczenie - nie wiem po co odmówiłeś mandatu w tak oczywistej sprawie.
nie wiem po co tracisz czas na pisanie zdań które nic nie wnoszą do dyskusji i nie są odpowiedzią na moje pytanie

johnny123 napisał:
dla pełni obrazu: pasem obok jechał radiowóz i mam podejrzenie że mnie wypuścili,
buhahahah

Pan_robotnik napisał:
johnny123 napisał:
nie wiem po co tracisz czas na pisanie zdań które nic nie wnoszą do dyskusji i nie są odpowiedzią na moje pytanie
i miałem rację. Kolejny wszystko wiedzący i roszczeniowy, a ci w około to ...
I tradycyjnie - mający wątpliwości, pytania, to zło wcielone.

Panie i panowie, szkoda tutaj marnowania czasu !!.

bajo

Po wyprzedzeniu samochodu policyjnego wróciłeś na prawy pas jeszcze przed przejściem, czy dalej jechałeś lewym pasem ?

Triton napisał:
Po wyprzedzeniu samochodu policyjnego wróciłeś na prawy pas jeszcze przed przejściem, czy dalej jechałeś lewym pasem ?
to dwa pasy w każdym kierunku, więc dalej jechaliśmy każdy swoim, po chwili włączyli bomby do zjazdu. żeby było ciekawiej, ja jechałem prawym a oni lewym.

qwertu70 napisał:
buhahahah

i miałem rację. Kolejny wszystko wiedzący i roszczeniowy, a ci w około to ...
I tradycyjnie - mający wątpliwości, pytania, to zło wcielone.

Panie i panowie, szkoda tutaj marnowania czasu !!.

bajo
daruj sobie. idź się przewietrz, pobiegaj, ale nie wyżywaj swoich frustracji na innych. jak nie masz konstruktywnej rady, odpuść. przyszedłem tu w nadziei że ktoś podzieli się swoją wiedzą, a nie potrzebą wywyższania i udowadniania że jest się lepszym.

johnny123 napisał:
pasem obok jechał radiowóz i mam podejrzenie że mnie wypuścili, ale nie mam na to 100% dowodu.
A jaki chciałbyś dowód??
Faktycznie ręce opadają. Forum prawne - pytasz o coś. Ale po co opisać dokładnie i ze szczegółami?
Ale do meritum. Dostałeś wyrok nakazowy. Ok. Teraz złożysz zeznania. I co powiesz? Że nie wyprzedzałeś? Że to nie było bezpośrednio przed przejściem? Jakie dowody na to przedstawisz?
Sąd wyda wyrok jaki zechce - w granicach określonych przepisami o karaniu za wykroczenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót