wyrejestrowanie samochodu po kradzieży

• Autor wątku Autor wątku zedred
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zedred

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
mam problem z wyrejestrowaniem samochodu po kradzieży

We wrocłwskim urzędzie powiedzieli że mogę wyrejestrować na podstawie zaświadczenie wydane przez właściwy organ Policji potwierdzające zgłoszenie kradzieży pojazdu

tak też jest napisane na stronach www

Wyrejestrowanie pojazdu następuje na wniosek jego właściciela lub upoważnionej przez niego osoby.
Do wyrejestrowania pojazdu niezbędne są następujące dokumenty:

wypełniony wniosek,
oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania informujące o kradzieży,
zaświadczenie wydane przez właściwy organ Policji potwierdzające zgłoszenie kradzieży pojazdu albo postanowienie o umorzeniu dochodzenia w sprawie kradzieży wystawione przez właściwy organ,
dowód rejestracyjny,
karta pojazdu, jeżeli była wydana;

natomiast w głuczyckim urzędzie gdzie rejestrowałem samochud nie chcą mi wyrejestrować bo nie ma decyzji o umorzeniu sledztwa , a mam tylko zaświadczenie o zgłoszeniu

jest mozliwe że urzędy w różnych miastach mają różne przepisy???

jak to rozwiązać jeśli przepisy okażą się jednolite a urzędniczka dalej będzie się upierała że nie mogę wyrejestrować samochodu

na umorzenie śledztwa mogę czekać miesiącami a kasy z ubezpieczenia nie dostanę przed wyrejestrowaniem samochodu

A dokładniej potrzebne są następujące dokumenty:
a) oświadczenie złożone pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań (art. 233 Kodeksu karnego),
b) zaświadczenie wydane przez właściwy organ Policji potwierdzające zgłoszenie kradzieży pojazdu lub postanowienie o umorzeniu dochodzenia w sprawie kradzieży pojazdu wystawione przez właściwy organ,
c) dowód rejestracyjny,
d) karta pojazdu – jeżeli była wydana.

W związku z tym zaświadczenie wydane przez policję potwierdzające zgłoszenie kradzieży powinno być wystarczające. W świetle obowiązujących przepisów nie jest obowiązkowe przedłożenie postanowienia o umorzeniu dochodzenia.

Przepisy w tej materii w całej Polsce są jednakowe.

Proponuję złożyć wniosek na dzienniku podawczym załączając właściwy komplet dokumentów i poczekać na odpowiedź.

Powrót