Wyrejestrowanie się urzędu pracy a składki

• Autor wątku Autor wątku owalski87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

owalski87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam forumowiczów. Moje pytanie brzmi. Chciałbym się wyrejestrować z urzędu pracy, ale nie stać mnie na składki. Chodzi głównie o te zdrowotne. Zażywam leki na niedoczynność tarczycy i arytmię. Jak sprawa wyglądałaby jeśli wyrejestruje się z urzędu? I czy ktoś jeszcze orientuje się w sprawie innych składek tzn jak to wygląda, jakie są koszta jeśli trzeba by je było pokryć z własnej kieszeni ( na co mnie nie stać, niestety:-( ). Czy po wyrejestrowaniu się można w jakiś inny sposób kupić te lekki po podobnej cenie w aptece?

Ubezpieczenie w zusie ok 400 zł/mies. Możesz zgłosić się jeszcze do mops o pomoc. Rozumiem że samotnie prowadzisz gospodarstwo domowe i stan cywilny wolny.

Witam. A jeśli nie?

Ostatnia edycja:
Jeśli jesteś żonaty i żona pracuje, to może Cię "podpiąć" do swojego ubezpieczenia zdrowotnego

Witam. Niestety jestem niezamężny więc nie mam takiej możliwości.

I jeszcze jedno pytanie. Właśnie przeczytałem wysokości składek podane w linki za co dziękuję. Czy oprócz składek zdrowotnych musiałbym ponieść jeszcze jakieś dodatkowe koszty tzn inne składki itp?

Jeśli chcesz miec świadczenia w ramach NFZ to wystarczy płacic skladki do NFZ

A urząd pracy płaci za mnie jeszcze coś?

Kosssz napisał:
W NFZ-cie.
Tutaj znajdzie Pan informację o wysokości składki - Jak ubezpieczyć się dobrowolnie / Załatw sprawę krok po kroku / Dla Pacjenta / Narodowy Fundusz Zdrowia
To jaki w takim razie jest Pana stan cywilny? I czy żona pracuje?

Po zawarciu umowy z NFZ należy w ciągu 7 dni od zawarcia umowy, złożyć w ZUS wypełniony druk zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego ZUS ZZA z kodem tytułu ubezpieczenia 24 10 x x , a w przypadku zgłoszenia członków rodziny dodatkowo druk ZUS ZCNA. Za każdy miesiąc dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego należy przekazywać do ZUS deklarację rozliczeniową ZUS DRA.
Składkę należy przekazać na właściwy rachunek bankowy ZUS najpóźniej do 15. dnia następnego miesiąca za miesiąc poprzedni (czyli w sierpniu należy zapłacić za lipiec).

j-ms napisał:
Ubezpieczenie w zusie ok 400 zł/mies.

Kosssz napisał:

Po zawarciu umowy z NFZ należy w ciągu 7 dni od zawarcia umowy, złożyć w ZUS wypełniony druk zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego ZUS ZZA z kodem tytułu ubezpieczenia 24 10 x x , a w przypadku zgłoszenia członków rodziny dodatkowo druk ZUS ZCNA. Za każdy miesiąc dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego należy przekazywać do ZUS deklarację rozliczeniową ZUS DRA.
Składkę należy przekazać na właściwy rachunek bankowy ZUS najpóźniej do 15. dnia następnego miesiąca za miesiąc poprzedni (czyli w sierpniu należy zapłacić za lipiec).
W związku z tym, nadal twierdzę że w zusie

Witam. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chciałbym teraz zadać pytanie w innej sprawie. Także tyczy się urzędu pracy. Mianowicie już dłuższy czas jestem bez pracy. Staram się podjąć pracę, ale próby jej znalezienia jak na razie ( mniej więcej od 2 lat ) nie przynoszą skutku. Urząd pracy także nie wykazuje w tym kierunku większych starań. Czy przysługują mi w takim wypadku jakieś świadczenia pieniężne?

Powrót