wyrejestrowanie się z UP na własną prośbę a ponowna rejestracja

• Autor wątku Autor wątku jonaszjanusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jonaszjanusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dobry wieczór!
Przez pewien okres byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna, lecz nie podjąłem w tym czasie żadnego zatrudnienia. W październiku postanowiłem wyrejestrować się na własną prośbę, ponieważ w listopadzie miałem jechać do pracy w innym kraju. Zgodnie z ustawą, jeszcze przez okres 30 dni po tym byłem ubezpieczony.
Niestety wyszło tak, że nigdzie nie pojechałem i siedzę w domu, nie pracuję i nie posiadam statusu bezrobotnego. Czy mogę w każdej chwili ponownie zarejestrować się ponownie w UP jako bezrobotny czy obowiązuje mnie okres karencji tak jak w przypadku karnego wykreślenia z listy bezrobotnych np. za niestawiennictwo w wyznaczonym terminie? Chciałbym podjąć pracę od nowego roku, a w mojej okolicy status bezrobotnego może w tym pomóc. Co z ubezpieczeniem, czy ponownie będzie mi przysługiwać?

jonaszjanusz napisał:
Czy mogę w każdej chwili ponownie zarejestrować się ponownie w UP jako bezrobotny czy obowiązuje mnie okres karencji tak jak w przypadku karnego wykreślenia z listy bezrobotnych np. za niestawiennictwo w wyznaczonym terminie?
Zgodnie z decyzją PUP utraciłeś status bezrobotnego na własny wniosek?

Zatem ponownej rejestracji możesz dokonać w każdej chwili.

Kosssz napisał:
Zatem ponownej rejestracji możesz dokonać w każdej chwili.

Rozumiem. A od kiedy posiada się w moim przypadku ubezpieczenie zdrowotne? Od dnia, w którym się ponownie zarejestruję w UP?

Czyli teoretycznie mogę iść tego samego dnia do lekarza?

Powrót