Wyrejestrowanie się z Urzędu Pracy. Co muszę ujawnić a czego nie?

• Autor wątku Autor wątku duck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

duck

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Witam!
Mam pytanie w kwestii formalnej. Jeśli chcę się wyrejestrować z Urzędu Pracy przed otrzymaniem decyzji o statusie osoby bezrobotnej z prawem do zasiłku. (szybciej mam pracę nową niż samą decyzję :D). Czy otrzymam w tym wypadku choćby % należnego zasiłku? I jeszcze jedno pytanie. Wiem, że na wyrejestrowanie mam 7 dni od chwili podjęcia zatrudnienia. Moim obowiązkiem jest powiadomić UP o podjęciu pracy, ale czy muszę podawać pełne dane pracodawcy oraz rodzaj umowy? UP nigdy sam z siebie nie przedstawił mi żadnej oferty pracy, prowadzi jedynie statystyki dotyczące osób wyrejestrowanych (urzędnik wypełnia ankietę wypytując się o nową pracę). Nie chcę podawać w UP, gdzie obecnie pracuję. Czy mam do tego prawo? Chcę zgodnie z prawem tylko powiadomić Urząd Pracy o fakcie podjęcia przeze mnie pracy. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Jeżeli w związku z rejestracją miałby Pan zasiłek dla bezrobotnych - to może Pan ubiegać się o dodatek aktywizacyjny (wysokość do 50% zasiłku przez połowę okresu, przez jaki przysługiwałby zasiłek). W celu uzyskania dodatku aktywizacyjnego niezbędne będzie jednak udokumentowanie podjęcia pracy, a więc podanie rodzaju zawartej umowy oraz z kim została zawarta - trzeba będzie również dokumentować jej trwanie przez okres za jaki przyznany zostanie dodatek aktywizacyjny.
W pozostałych przypadkach w zasadzie nie ma obowiązku wskazywania z kim i co, ale nie widzę powodów dla których trzeba robić z tego wielką tajemnicę.

Powrót