Wyrejestrowanie z PUP a bierność zawodowa

• Autor wątku Autor wątku mariuszgw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszgw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Mam takie dosyć nietypowe pytanie.

Czy osoba, która dokonuje wyrejestrowania się z PUP w związku z chęcią udziału w projekcie ze środków EFS, gdzie finanalnym uwieńczenien jest podjęcie zatrudnienia w ramach tego projektu staje się z automatu osobą bierną zawodowo?

P.S Jednym z warunków udziału w projekcie, powiedziałbym kluczowym jest właśnie bierność zawodowa, a nie status osoby bezrobotnej zarejestrowanej w PUP

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Pytanie dość trudne.... bo zależy jak tę bierność zawodową bada realizator projektu.
Brak statusu osoby bezrobotnej czy też poszukującej pracy w PUP nie musi oznaczać bierności zawodowej... zwłaszcza, że rejestracja w PUP jest dobrowolna. Równie dobrze można być "wolnym strzelcem" i poszukiwać pracy wszędzie poza PUP.
Trzeba by było zapytać realizatora projektu o definicję "bierności zawodowej".

Osoba bierna zawodowo–osoby, które w danej chwili nie tworzą zasobów siły roboczej(tzn. nie pracują i nie są bezrobotne). Studenci studiów stacjonarnych są uznawani za osoby bierne zawodowo.
Osoby będące na urlopie wychowawczym (rozumianym jako nieobecność w pracy, spowodowana opieką nad dzieckiem w okresie, który nie mieści się w ramach urlopu macierzyńskiego lub urlopu rodzicielskiego), są uznawane za bierne zawodowo, chyba że są zarejestrowane już jako bezrobotne (wówczas status bezrobotnego ma pierwszeństwo). Osoby prowadzące działalność na własny rachunek (w tym członek rodziny bezpłatnie pomagający osobie prowadzącej działalność) nie są uznawane za bierne zawodowo.

mariuszgw napisał:
Osoba bierna zawodowo–osoby, które w danej chwili nie tworzą zasobów siły roboczej(tzn. nie pracują i nie są bezrobotne). Studenci studiów stacjonarnych są uznawani za osoby bierne zawodowo.
Osoby będące na urlopie wychowawczym (rozumianym jako nieobecność w pracy, spowodowana opieką nad dzieckiem w okresie, który nie mieści się w ramach urlopu macierzyńskiego lub urlopu rodzicielskiego), są uznawane za bierne zawodowo, chyba że są zarejestrowane już jako bezrobotne (wówczas status bezrobotnego ma pierwszeństwo). Osoby prowadzące działalność na własny rachunek (w tym członek rodziny bezpłatnie pomagający osobie prowadzącej działalność) nie są uznawane za bierne zawodowo.
Tak. Taka definicja podana jest przy projekcie po wer

Ostatnia edycja:
Czyli jeśli dobrze rozumiem, to według definicji przedstawionej powyżej zawartej w regulaminie rekrutacji osoba wyrejestrowana z PUP staje się osobą bierną zawodową?

Jeśli chodzi o poprzednią kwestię to wszystko się wyjaśniło, ale mam następne pytanie:
Czy wyrejestrowanie z Pup następuje z chwilą złożenia wniosku (Epuap) czy też z momentem wydania decyzji bądź potwierdzenia?
P.s. Przepraszam za post pod moim postem

mariuszgw napisał:
Jeśli chodzi o poprzednią kwestię to wszystko się wyjaśniło, ale mam następne pytanie:
Czy wyrejestrowanie z Pup następuje z chwilą złożenia wniosku (Epuap) czy też z momentem wydania decyzji bądź potwierdzenia?
P.s. Przepraszam za post pod moim postem
A co napisałaś we wniosku epuap? Bo to ma największe znaczenie

W związku z chęcią udziału w projekcie (tutaj podałem tytuł projektu). Teraz tak z perspektywy czasu, mogłem podać chyba więcej szczegółów, bo trochę ogólnie napisałem ten wniosek.

Ostatnia edycja:
mariuszgw napisał:
W związku z chęcią udziału w projekcie sfinansowanym ze środków unijnych (podałem tytuł projektu)
Ale co w związku....? Ja nie wiedział bym co mam na taki wniosek odpowiedzieć.
j-ms napisał:
A co napisałaś we wniosku epuap? Bo to ma największe znaczenie

Rozumiem, iż moja argumentacja była zbyt ogólna tak...
Generalnie chodzi o to, o czym niestety nie napisałem we wniosku, iż udział w projekcie wymaga wyrejestrowania z Pup i jest dla osób biernych zawodowo. Finalnym uwieńczeniem projektu jest podjęcie stażu.

mariuszgw napisał:
Rozumiem, iż moja argumentacja była zbyt ogólna tak...
Generalnie chodzi o to, o czym niestety nie napisałem we wniosku, iż udział w projekcie wymaga wyrejestrowania z Pup i jest dla osób biernych zawodowo. Finalnym uwieńczeniem projektu jest podjęcie stażu.

nawet nie napisałeś we wniosku czego oczekujesz. To jak mają ciebie pozbawić statusu?

Ostatnia edycja:
Nie bardzo rozumiem...
Czyli generalnie moja argumentacja, którą napisałem powyżej, a którą w tej chwili uzupełniam w nowym wniosku nie powinna wystarczyć.
Rozumiem, iż tamten wniosek faktycznie napisałem zbyt ogólnie, ale wyrejestrowanie z Pup dla potrzeb udziału w projekcie, którego celem jest podjęcie stażu w wybranych branżach (albo uzyskanie pomocy w skierowaniu do właściwej branży), wydaje mi się wystarczającym powodem dla wyrejestrowania z PUP.
Może się mylę, ale rozumiem, iż wyrejestrowanie z PUP w związku z podjęciem zatrudnienia, wymaga potwierdzenia w postaci kopii umowy o pracę, ale w mojej sytuacji naprawdę najpierw muszę się wyrejestrować z PUP, aby złożyć formularz zgłoszeniowy, bo inaczej poświadczyłbym nieprawdę we wniosku.
Jeśli się mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu, ale np. wyrejestrowanie z Pup na własną prośbę nie wymaga chyba jakiegoś szczegółowego uzasadnienia.

Ostatnia edycja:
powinno być:
Proszę o pozbawienie statusu osoby bezrobotnej z dniem .... na własny wniosek w związku z chęcią udziału w projekcie (tutaj tytuł projektu).
i wtedy wyrejestrowanie z datą którą wskazałes we wniosku.

lub
Proszę o pozbawienie statusu osoby bezrobotne na własny wniosek w związku z chęcią udziału w projekcie (tutaj tytuł projektu).

i wtedy z datą wpływu pisma do urzędu

Z tego co Ty piszesz, z twojego pisma nie wynika ze chcesz być pozbawiony statusu.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc. Na przyszłość będę po prostu bardziej precyzyjny i jeszcze raz dziękuję za uświadomienie mnie w tej kwestii.

Powrót