Wyrejestrowanie z PUP z datą wsteczna o rok.

• Autor wątku Autor wątku szeryf123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szeryf123

Witam, ostatnio przyszło mi pismo z PUP, że podjąłem prace w maju 2014 i nie zgłosiłem tego. Pojechałem 20 października aby to wyjaśnić. Wystawili mi pismo z wyrejestrowaniem z data w której podjąłem prace czyli maj 2014. Powiedzieli, że wycofują wszystkie składki i tyle z nimi jestem rozliczony już. Mieli do tego prawo? Dodam, że przez ten czas chodziłem do lekarza.

Mieli. Jako bezrobotny miałeś obowiązek powiadomić PUP o podjęciu pracy w terminie 7 dni od jej podjęcia, nie zrobiłeś tego a sprawa wyszła na jaw dopiero teraz, zatem PUP nie ma wyjścia, musi pozbawić Cię statusu osoby bezrobotnej z datą dużo wstecz.

A jak z leczeniem w tym czasie? miałem ważne ubezpieczenie jak chodziłem a teraz wycofali. Czy NFZ ma mozliwość zobaczenia tego?

Ubezpieczenie w tej sytuacji wygasło po 30 dniach od dnia zaistnienia okoliczności powodujących utratę statusu osoby bezrobotnej, czyli od dnia podjęcia pracy w 2014. Od tego czasu ubezpieczenie zdrowotne z PUP nie obowiązuje.
NFZ po otrzymaniu takiej informacji może zażądać zwrotu kosztów leczenia w okresie braku ubezpieczania zdrowotnego.

Powrót