Wyrejestrowanie z UP a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku Dianes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dianes

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam serdecznie,

Wczoraj odwiedziłam Urząd Pracy, przy czym urzędniczka mnie poinformowała, że zostałam wyrejestrowana z powodu niestawiennictwa.
Całkowicie zapomniałam o sprawie z tego powodu, że zaczęłam obowiązkowe praktyki trwające cały miesiąc (listopad) - powinnam się zjawić w UP w środku listopada. Czy może to być podstawą odwołania się od decyzji? Urzędniczka tłumaczyła, że odwołanie przysługuje tylko w przypadku praktyk absolwenckich, jednak nie mogę znaleźć takiego przepisu, który jednoznacznie by o tym informował.

Dodatkowo mam jeszcze jedno pytanie, przez jaki okres czasu po ustaniu ubezpieczenia mam je nadal zagwarantowane? Czy 30 dni jest aktualne?

Całkowicie zapomniałam o sprawie z tego powodu, że zaczęłam obowiązkowe praktyki trwające cały miesiąc (listopad) - powinnam się zjawić w UP w środku listopada. Czy może to być podstawą odwołania się od decyzji? Urzędniczka tłumaczyła, że odwołanie przysługuje tylko w przypadku praktyk absolwenckich
Odwołuje od decyzji przysługuje stronie w każdym przypadku jeśli wydano decyzję administracyjną (tak jak tutaj) jeśli strona nie zgadza się z treścią orzeczoną w sentencji. Natomiast na wniesienie odwołania masz 14 dni od dnia doręczenia decyzji stronie, więc.... pytanie teraz czy nie upłynął termin na wniesienie odwołania?
Drugą sprawą jest to czy twoje odwołanie ma szanse zostać uwzględnione... Piszesz, że były to praktyki obowiązkowe, ale skąd ten obowiązek wynika? Chodzisz do szkoły? Zgłaszałaś to w UP? Czy odbywanie praktyk wpłynęło na twoją gotowość do podjęcia pracy?
przez jaki okres czasu po ustaniu ubezpieczenia mam je nadal zagwarantowane? Czy 30 dni jest aktualne?
Z bezpłatnych wizyt u lekarza można korzystać przez 30 dni od dnia wyrejestrowania z PUP.

Powrót