wyrejestrowanie ze statusu bezrobotnego w GUP

• Autor wątku Autor wątku siljen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siljen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie,
po studiach w listopadzie zarejestrowałam się jako bezrobotna. W grudniu podpisałam umowę o pracę z datą 23.12, faktycznie pracę rozpoczęłam w dniu 5.01. Niestety źle zakładałam, że na wyrejestrowanie się z urzędu mam miesiąc i dlatego zabieram się za to dopiero teraz. Sytuacja wygląda tak:
na dzień 14.01 mam termin wizyty w urzędzie. Wiem, że jeśli się nie stawię na nią bez podania powodu nieobecności, to tracę status bezrobotnej na 120 dni. Pytanie brzmi: co się dzieje, jeśli wysłane przeze mnie jutro pocztą podanie o wyrejestrowanie dojdzie później, niż w dniu w którym tracę status bezrobotnej z powodu nieobecności na wizycie? Czy urząd uzna pismo i wyrejestruje mnie na stałe, mimo że wtedy teoretycznei nie będę już bezrobotną? Czy będę musiała za te 120 dni znów kontaktować się z urzędem/płacić karę?
A drugie pytanie: na stronie urzędu oraz na wniosku o wyrejestrowanie nigdzie nie ma informacji o obowiązku załączenia kopii umowy o pracę. Czy to znaczy, że "upiecze mi się" wniosek o wyrejestrowanie złożony później niż tydzień od podpisania umowy o pracę, ponieważ urząd nie wie, od kiedy ta umowa jest podpisana?

siljen napisał:
co się dzieje, jeśli wysłane przeze mnie jutro pocztą podanie o wyrejestrowanie dojdzie później, niż w dniu w którym tracę status bezrobotnej z powodu nieobecności na wizycie?
Na usprawiedliwienie nieobecności bezrobotny ma 7 dni od wyznaczonego dnia obowiązkowego stawiennictwa, czyli w tym przypadku do 21 stycznia 2015r. Jednak skoro podjąłeś pracę od 05.01.2015r., to niezależnie od terminów stawiennictwa w PUP, termin na zgłoszenie podjęcia pracy mija w najbliższy poniedziałek tj. 12 stycznia r. Do jutra wyślij chociaż emaila do PUP z informacją, że od 05.01.2015 r. pracujesz.
siljen napisał:
A drugie pytanie: (...)
Nie masz obowiązku załączać umowy, ale musisz poinformować PUP o faktycznym dniu podjęcia pracy.
Nie radzę kombinować z datami, do jutra masz czas na zgłoszenie podjęcia pracy do PUP.

Powrót