wyrok a kwota alimentów

• Autor wątku Autor wątku bedzedka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bedzedka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam, mąż dostał wyrok 3 mc w zawieszeniu na 3 lata za niepłacenie alimentów. teraz moje pytanie: jaką kwotę musi wpłacać komornikowi całość czyli 400 zł + oplata komornicza 72zł? Co jeśli wpłacałby np. 200 zł co miesiąc bo przykładowo na tyle go stać. Czy za niepłacenie całości może pójść do więzienia?

A czy Sąd nie dał mu jakiegos wyznaczonego terminu do kiedy maja byc te zaległosci splacone?

nie dał, wyroku jeszcze nie mam listownie, został tylko odczytany w Sadzie i dlatego nie wiem jak to jest

chodzi mi o alimenty bieżące

bedzedka napisał:
chodzi mi o alimenty bieżące

z tego co pamietam z twoich postów to twoj mąż ma bardzo duże te długi alimentacyjne??_czy jego była zona cały czas pobiera alimenty FA??

sprawa dotyczyła okresów w których nie płacił nic na alimenty, a była częściowo dostaje alimenty z fa i dlatego teraz moje pytanie czy jeżeli nie będzie płacił całości alimentów to pójdzie siedzieć?

bedzedka napisał:
sprawa dotyczyła okresów w których nie płacił nic na alimenty, a była częściowo dostaje alimenty z fa i dlatego teraz moje pytanie czy jeżeli nie będzie płacił całości alimentów to pójdzie siedzieć?

Ona nie dostaje czesciowo alimentów z FA tylko dostaje tyle co ma zasadzone i bierzace alimenty wypłaca jej FA-i bedzie pobierala cały czas z fA bo to co Pani mąż teraz bedzie wpłacał do komornika to wszystko bedzie szło na zaległosci wobec FA+komornik bedzie odliczal sobie wynagrodzenie.
jezeli bedzie cały czas olewał sprawe tak jak do tej pory i bedzie sobie wpłacał po 200 zl-to owszem wiezienie moze mu grozic

ok rozumiem, chodzi mi o to czy jeżeli jednorazowo wpłaci mniejsza kwotę np. 200 zł to czy to jest równe z niepłaceniem i odwieszeniem wyroku?

Jak ma wyrok w zawieszeniu to radze płacić pełną kwote zasądzonych alimentów

Powrót