wyrok cywilny na karny

• Autor wątku Autor wątku kubus_us
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubus_us

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,

mam wyrok cywilny w zawieszeniu a teraz chcą mi to zmienić na wyrok ale karny. Na czym to polega i czy mogę się przed tym bronić (aby cywilny pozostał)?

DZIĘKUJĘ

mam 2 lata w zawieszeniu na 8 miesięcy (lub coś koło tego). Z tego co wiem jest wyrok w sądzie cywilnym ale teraz chcą nadać sprawie bieg karny po to by móc mnie wpakować chyba do więzienia...

2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na 8 miesięcy?
Nie ma takiej opcji.
A jak do tego dorzucimy Sąd Cywilny, to już w ogóle kombinacja zupełnie niemożliwa.

a 8 m-cy w zawieszeniu na dwa lata?
cytuje to z głowy ... czy to jest możliwe?
Ogólnie czy zmiana wyroku z cywilnego na karny jest możliwa? jeżeli tak to na jakich zasadach?
Pozdrawiam

acha.. teraz rozumiem choć część ;-)
Czyli mogą mnie wsadzić do więzienia? albo zamienić to na areszt który odbywa się w domu? Lub coś takiego podobnego?

bo nie zapłaciłem wierzycielowi. Czy mogę napisać pismo do sekcji wykonawczej o dalsze zawieszenie wyroku (nie chce iść do więzienia) i spłacać wierzyciela dalej... ja się nie uchylam odobowiązku spłaty ale nie mam tyle gotówki by go zaspokoić...

własnie nie mam przy sobie ale z tego co wiem to wierzyciel wystąpił do sądu o niewywiązaniu się.. na razie nie mam nic.

Powrót