Wyrok łączny i dozór elektroniczny

• Autor wątku Autor wątku alleva
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alleva

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam :)
Mój mąż odbywa w zk karę pozbawienia wolności (2lata). Przebywa Tam już łącznie 10 miesięcy. 17.10 miał rozprawę, na której zapadł wyrok 3 miesiące za niepowrót z przerwy w karze (po 4 miesiącach ze względu na stan zrowia dostał przerwę 6m-cy i nie stawił się w wyznaczonym terminie spowrotem w zk).
Chciałabym zpytać o wyrok łączny.
Sumując obydwa wyroki ma do odsiadki 27 miesięcy. Czy wyrok łączny może "zbić" coś z kary? Kilka miesięcy? Jak to wygląda w praktyce?
Wiem tylko tyle, że Sąd na wniosek ma obowiązek o takim postanowić, wiem również do którego Sądu się z tym zwrócić.
Druga sprawa dotyczy sytuacji kiedy nie wyjdzie na zwolnienie warunkowe:
Czy istnieje możliwość, szansa na to, że resztę kary (poniżej roku) może odbyć w domu w systemie dozoru elektronicznego?
Z góry dziękuję za pomoc :)

W domu może odbyć karę, jeśli jej wymiar nie przekracza roku. Liczy się wymiar a nie ile zostało.

Nie wydawano wobec mnie wyroku łącznego zatem nie wiem jak w praktyce. Poczytaj forum.

Wyrok łączny może zmienić wymiar kary ale w tym wypadku nie bardzo jest co zmieniać skoro wyroki są 24 i 3 miesiące. Mniej niż 24 miesiące nie będzie, a niepowrotem z przerwy dość skutecznie zostało zablokowane staranie się o WPZ.

Zacznijmy od tego, że te wyroki nie podlegają łączeniu.

Powrót