Wyrok łączny po nowelizacji oraz wykonywanie jednego wyroku po drugim

• Autor wątku Autor wątku elayah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elayah

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry, rozważając sytuację nasunęło mi się jeszcze kilka pytań tym razem związanych z instytucją wyroku łącznego. Z tego co udało mi się ustalić w nowelizacji z czerwca 2020 powrócono zasadami mniej więcej do sytuacji sprzed nowelizacji w roku 2016. Chciałbym zapytać czy moje rozumowanie wygląda dobrze.
Jeśli toczy się 10 postępowań i w każdym zapadnie wyrok podlegający łączeniu np ograniczenie wolności z pozbawieniem wolności a sytuacja wygląda tak że pierwszy wyrok zapadł gdy popełnione zostało np 3 przestępstwa a po jego zapadnięciu popelniono kolejne 4 po których zapadł kolejny wyrok dotyczący przestępstwa np numer 5, po czym po tym wyroku dokonane zostały jeszcze kolejne przestępstwa to jaka będzie liczba wyrok łącznych. Dobrze rozumiem że będą to 3 wyroki, których już nie będzie można połączyć w jeden wyrok łączny?
I kolejne pytanie z tym związane. Jeśli wyroki wyniosą nie podlegające łączeniu wyniosą np 2 lata pozbawienia, 8 miesięcy pozbawienia i rok pozbawienia to czy osadzony może składać jeden wniosek o przedterminowe zwolnienie po upływie połowy czasu wszystkich wyroków łącznie to jest po roku i 9 miesiącach czy będzie konieczne składanie 3 wniosków o zwolnienie po upłynięciu połowy czasu każdego wyroku z osobna?
Jeśli prawdziwa jest drugą odpowiedź to chciałem zapytać jak wygląda to w praktyce to jest czy po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku o przedterminowe zwolnienie osadzony kolejnego dnia rozpoczyna odbywanie wyroku kolejnego, oraz czy sądy penitencjarne w praktyce udzielają takiej zgody wiedząc że w kolejce są kolejne wyroki?
Dziękuję za odpowiedzi

elayah napisał:
czy osadzony może składać jeden wniosek o przedterminowe zwolnienie po upływie połowy czasu wszystkich wyroków łącznie to jest po roku i 9 miesiącach

Tak. Datę nabycia formalnych uprawnień do ubiegania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie liczy się dla sumy kar.

Kodeks karny:

Art. 78
§ 1.
Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu co najmniej połowy kary.
§ 2.
Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary.
§ 3.
Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

Art. 79.
§ 1.
Przepisy art. 78 § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sumy dwóch lub więcej nie podlegających łączeniu kar pozbawienia wolności, które skazany ma odbyć kolejno; przepis art. 78 § 2 stosuje się, jeżeli chociażby jedno z przestępstw popełniono w warunkach określonych w art. 64.
§ 2.
Skazanego można, niezależnie od warunków określonych w art. 78 § 1 lub 2, zwolnić warunkowo po odbyciu 15 lat pozbawienia wolności.
§ 3.
Przepis art. 78 § 3 stosuje się odpowiednio, jeżeli chociażby jedna z niepodlegających łączeniu kar, które skazany ma odbyć kolejno, jest karą 25 lat pozbawienia wolności lub dożywotniego pozbawienia wolności.

Powrót