wyrok na posiedzeniu nie jawnym, egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku lopin70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lopin70

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Wita
Chciałam zapytać czy mogę spotkać się z Sędzią w Sądzie. porozmawiać o złożonych przeze mnie dokumentach?
Były mąż założył mi sprawę o odszkodowanie za poniesione straty zdrowotne, na posiedzeniu nie jawnym,Sąd wydał wyrok zgodny z tym co wnosił.
postanowienie zostało podpisane przez referenta(?)nazywa się NAKAZ ZAPŁATY.
z jakich z przyczyn nie zależnych ode mnie nie dotarło do mnie. o toczącym się postępowaniu dowiedziałam się od komornika.
Złożyłam wniosek o zaskarżenie wyroku i przywrócenie terminu.
Obawiam się że zanim Sąd rozpatrzy moje wnioski komornik zlicytuje mi mieszkanie.
Bardzo proszę o pomoc

Do takiej sprawy zatrudnij prawnika.

prawnik napisał pisma powiedział że nic więcej nie można zrobić!!!

No mnie to się wydaje raczej niedorzeczne. Rozumiem też że może śmieszyć to kogoś kogo nie dotyczy. w tej chwili to jest dla mnie dramat pomóżcie.

to znaczy że mam jeszcze jakieś pole manewru?

Czekać na dalszy to postępowania - być może doręczenie nakazu zapłaty.

komornik prowadzi egzekucję!

Umiem czytać!

Skoro masz pełnomocnika, który podjął (jak mniemam) stosowne działania, to pozostaje Ci tylko czekać na ich efekt, tj. doręczenie nakazu zapłaty i przeprowadzenie postępowania.

Przepisy
Art. 139. § 5. Na wniosek strony sąd albo referendarz sądowy na posiedzeniu niejawnym wydaje zaświadczenie, w którym stwierdza, że wyrok zaoczny lub nakaz zapłaty został uznany za doręczony na oznaczony adres w trybie określonym w § 1.

Art. 820(3). § 1. Komornik zawiesza na wniosek dłużnika postępowanie prowadzone na podstawie tytułu wykonawczego w postaci zaopatrzonego w klauzulę wykonalności wyroku zaocznego, nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu nakazowym, upominawczym albo elektronicznym postępowaniu upominawczym, jeżeli dłużnik przedstawi zaświadczenie określone w art. 139 § 5, z którego wynika, że wyrok zaoczny lub nakaz zapłaty został doręczony na inny adres aniżeli miejsce zamieszkania dłużnika ustalone w postępowaniu egzekucyjnym. Dłużnik nie ma obowiązku przedstawienia zaświadczenia, określonego w art. 139 § 5, jeżeli okoliczności, które mają być nim stwierdzone wynikają z dokumentu, o którym mowa w art. 797 § 3.
§ 2. Komornik podejmie na wniosek wierzyciela postępowanie zawieszone na podstawie § 1, jeżeli sąd lub referendarz sądowy, przed którym sprawa się toczyła albo się toczy, stwierdzi, że doręczenie wyroku zaocznego lub nakazu zapłaty było prawidłowe, albo - w razie ponownego doręczenia - że upłynął termin do wniesienia środka zaskarżenia, chyba że zachodzi inna podstawa zawieszenia postępowania albo postępowanie podlega umorzeniu. W tym celu sąd albo referendarz sądowy wydaje, na posiedzeniu niejawnym, na wniosek wierzyciela odpowiednie zaświadczenie.
§ 3. Zawieszenie postępowania egzekucyjnego w przypadku, o którym mowa w § 1, nie wyłącza możliwości podejmowania przez komornika czynności mających na celu wykonanie w przyszłości tytułu wykonawczego, nie wyłączając zajęcia majątku dłużnika.

Nawet bez powyższego zaświadczenia komornik powinien wstrzymać się z dalszymi czynnościami egzekucyjnymi, oczywiście o ile jest poinformowany o nieprawidłowości w doręczeniu.

Wydać nakaz w sprawie o odszkodowanie/zadośćuczynienie brzmi dość dziwnie.

Powrót