Wyrok Nakazowy a KRK.

• Autor wątku Autor wątku PiotruniA098
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotruniA098

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Serdecznie .Znalazłem Państwa portal ponieważ jedna sprawa nie daje mi spokoju i chciał bym wyjaśnić to na zawsze ponieważ na odpis KRK trochę się czeka i jest to skomplikowane .6 lat temu otrzymałem przez Sąd Wyrok Nakazowy dodatkowo do zapłaty nie słusznie ale się nie odwoływałem dodatkowa kwotę oprócz opłaconego oczywiście mandatu za zaśmiecanie i rzekomo używanie słów wulgarnych wobec funkcjonariuszy co nie było prawdą ale przyjalem to i opłaciłem wszystko .Po tych 6 latach chce mieć pewność że nie poszedł żadny wpis do KRK z tego powodu ,pismo otrzymałem w grudniu 2020 roku, była to dodatkowa zapłata po prostu .Teraz bardzo bym chciał spróbować swoich sił w innym zawodzie w którym potrzebna jest nie karalność ,dlatego chcę mieć pewność że to nic mi nie przeszkodziło . Pozdrawiam Serdecznie.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
W świetle prawa jest Pan osobą niekaraną a wyrok nakazowy za wykroczenie nieczego tu nie zmienił w kontekście karalności - Pana sytuacja jest taka sama jak osoby ukaranej grzywną w postępowaniu mandatowym.
Przepis prawny:
art. 1 ustawa o Krajowym Rejestrze Karnym
1. Tworzy się Krajowy Rejestr Karny, zwany dalej "Rejestrem".
2. W Rejestrze gromadzi się dane o osobach:
1) prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe;
2) przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie karne w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe;
3) przeciwko którym prawomocnie umorzono postępowanie karne w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe na podstawie amnestii;
4) będących obywatelami polskimi prawomocnie skazanymi przez sądy państw obcych;
5) wobec których prawomocnie orzeczono środki zabezpieczające w sprawach o przestępstwa lub przestępstwa skarbowe;
6) nieletnich, wobec których prawomocnie orzeczono środki wychowawcze, środek leczniczy lub środek poprawczy na podstawie ustawy z dnia 9 czerwca 2022 r. o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich (Dz. U. poz. 1700);
7) prawomocnie skazanych za wykroczenia na karę aresztu;
8) poszukiwanych listem gończym;
9) tymczasowo aresztowanych;
10) nieletnich umieszczonych w schroniskach dla nieletnich.
3. W Rejestrze gromadzi się również dane o podmiotach zbiorowych, wobec których prawomocnie orzeczono karę pieniężną, przepadek, zakaz lub podanie wyroku do publicznej wiadomości, na podstawie ustawy z dnia 28 października 2002 r. o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary (Dz. U. z 2020 r. poz. 358 oraz z 2021 r. poz. 1177).

Dziękuję bardzo za odpowiedź .Pytanie jeszcze jest jedne moje ,staram się o wpis na Kwalifikowanego Pracownika Ochrony Fizycznej i będzie potrzebny wywiad dzielnicowego ,czytałem że jest taki system KSIP policyjny czy tam po 6 latach jest taki wpis że dostałem grzywne jeszcze do zapłaty ,nie przekresla to mojej opinii ?

Powrót