Wyrok nakazujący opuszczenie lokalu

• Autor wątku Autor wątku bbzzyyczczeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bbzzyyczczeek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Wyrok nakazujący opuszczenie lokalu – apelacja I Ns 108/25 (SR Sławno)

Stan sprawy
• 28 V 2025 SR Sławno nakazał mi opuszczenie mieszkania (sygn. I Ns 108/25).
• Złożyłem wniosek o uzasadnienie; termin na apelację do SO Koszalin mija w 2. połowie czerwca.

Najważniejsze nieprawidłowości

Pominięte nagranie monitoringu z 24 V 2025 oraz kompletna dokumentacja medyczna (udar 2022 r., zaburzenia mowy).

Sąd oparł się wyłącznie na zeznaniach dwóch świadków Pauliny M. i Pauliny P., sprzecznych z nagraniem.

Brak reakcji na mój wniosek o usunięcie zdjęć bez metadanych (wyrwane z kontekstu).

W uzasadnieniu pojawia się stwierdzenie o „chorobie psychicznej” wnioskodawczyni, choć w aktach brak jakichkolwiek dokumentów medycznych (jedynie skierowanie dziecka do psychologa z 2023 r.).

Możliwe naruszenia procedury: art. 227, 232, 235¹ §1 k.p.c. i art. 233 §1 k.p.c.

Co już mam
• wyrok + pisemne uzasadnienie (PDF),
• dwa szkice apelacji (v1 i v2),
• pełny skan akt (odbiorę 23 VI i prześlę),
• nagranie wideo (mp4, 160 MB) – udostępnię link lub pendrive na życzenie.

O co proszę

Czy powyższe zarzuty dają realną szansę w apelacji i/lub we wniosku o uchylenie wyroku?

Czy dowód z nagrania lepiej złożyć od razu razem z apelacją, czy wskazać w apelacji i wnieść fizycznie na rozprawie (art. 381 k.p.c.)?

Czy bezpodstawne twierdzenie o chorobie psychicznej wnioskodawczyni może stanowić później podstawę skargi o wznowienie postępowania (art. 401 pkt 2 k.p.c.), gdyby apelacja była nieskuteczna?

Pilnie szukam pomocy – wierzę, że sprawa jest do wygrania, bo wyrok zapadł z licznymi uchybieniami. Jeśli ktoś z Państwa mógłby spojrzeć w dokumenty i podpowiedzieć strategię, proszę o kontakt mailowy lub telefoniczny – niezwłocznie prześlę pełny komplet skanów.

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.

— Krzysztof J. K.

tel. +48 573 078 564
e-mail: ugslawno@gmail.com

Powrót