wyrok pozbawiony wykonalności i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku monback
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monback

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam. Mam pytanie. Czy w sytuacji gdy wyrokiem zaocznym tytuł wykonawczy - wyrok zostal pozbawiony wykonalności to mogę jeszcze cos zrobic? By z pierwotnego wyroku wyegzekwowac pieniądze? oczywiscie termin do wniesienia sprzeciwu minal :x . Mam niestety obawy, ze będzie to niemozliwe, ale moze ktos ma pomysł. w szczegolnosci, że pobawienie tego wyroku wykonalnosci bylo niezasadne (przynajmniej moim zdaniem) . Bo chyba nie moge teraz wniesc radośnie o nadanie ponownie klauzuli?Pozdrawiam

Na jakiej podstawie sąd pozbawił wyrok klauzuli wykonalności?

Nic się nie da zrobić.

Witam. Uzasadnienia wyroku zaocznego Sądu nie posiadam, gdyż jak pisałam termin do wniiesiena sprzeciwu minął, więc Sąd takowego nie sporządził, a oczywiście strona powodowa nie wnosiła o uzasadnienie. Tak więc ocenić tylko mogę, że Sąd uznał argumenty wynikające z pozwu, tj. dokonanie przez powoda potrącenia wierztelności i uznanie faktu, że wobec tego obie wierzytelności zostały umorzone. Potrącenie zaś moim zdaniem było bezpodstawne -w tym zakresie z powodem prowadzona była wcześniej korespondecja.
Zaczęłam się natomiast zastanawiać czy jakieś szanse wygranej miałoby w takiej sytuacji wytoczenie powództwa o bezpodstawne wzbogacenie (pierwszy wyrok na moją korzyść był o świadczenie), tak by nie wchodziła w grę res iudicata. ?

Powrót