Wyrok- prace społeczne

• Autor wątku Autor wątku rafał90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafał90

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam
szukam porady w jaki sposob moge sie odwolac od prac spolecznych zamieniajac taka kare na kare pieniezna ?
dostalem wyrok skazujacy na 6 miesiecy prac spolecznych po 30 h miesiecznie wiec w ciagu 6 miesiecy jest to jeden pelny etat
dostalem ten wyrok za zlamanie wczesniejszego zakazu sadowego prowadzenia pojazdu za alkohol ...
jestem teraz soba pracujaca i nie bardzo wiem co moge zrobic ,czy jesli odwolam sie od wyroku na co mam 7 dni ? zamiast grzywny dostane odsiadke 6 miesiecy ? jak tego uniknac i dostac tylko grzywne ?

Wystap o zamiane kary ograniczenia wolnosci z obowiazku wykonywania kontrolowanej pracy na potracenie z wynagrodzenia za prace na podstawie art. 63a kkw

rafał90 napisał:
jestem teraz soba pracujaca
Jeżeli wyrok jest prawomocny to nic z tym nie zrobisz. Możesz zamienić karę prac społecznych na potrącenie z wynagrodzenia w wysokości 10 do 25% miesięcznego dochodu przez okres ograniczenia wolności.

Możesz zamienić karę prac społecznych na potrącenie z wynagrodzenia
Nie on może zamienić, tylko Sąd. I wcale nie musi tego zrobić...

a jesli odwolam sie od wyroku i poprosze o te potracenia z wynagrodzenia ,moze potoczyc sie to w sposob taki ze na te 6 mscy mnie przymkna ? ;/

Wyrok jest prawomocny? Kiedy zapadł?

jeszcze sie nie uprawomocnil dzis odebralem pismo z sadu i mam 7 dni by sie odwolac

Zapadł wyrok nakazowy? Złóż sprzeciw i walcz o grzywnę.

napisalem prosbe o potracanie z wynagrodzenia , teraz mam pytanie bo odzyskam prawko we wrzesniu , czy moge zmienic prace czy puki co musze sie trzymac zakladu tego co podalemw pismie do sadu skad maja sciagac ten jakis procent wynagrdzenia ? czy wystarczy ze napisze pismo do kuratra ze zmieniam pracodawce i podam dane nowego ?

a jesli facet sam mnie by zwolnil ;)? a ja od dnia nastepnego mam inna robote ;)?? mam ciaglosc pracy i podam dane nowego zakladu ;)? nie bardzo mi sie usmiecha robic cos czego nie lubie a mam okazje na miedzynarodowke wskoczyc od wrzesnia