wyrok prawomocny, a kasacja- PILNE

• Autor wątku Autor wątku miv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miv

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Osoba za wypadek samochodowy (na trzezwo) zostala w sadzie uznana winna. Sad tez nakazal zatrzymanie prawa jazdy. Prawo pjazdy jest potrzebne do pracy. Osoba zlozyla do sadu apelacje od wyroku. Sad cofnal wyrok do pierwszej instancji.
Jednak sad pierwszej instancji podtrzymal wczesniejszy wyrok sadu.
Osoba mowi, ze na rozprawie powiedzieli mu ze wyrok jest prawomocny, ale moze zlozyc kasacje.
1. Czy to mozliwe aby wyrok byl prawomocny, ale przyslugiwalo prawo kasacji???
2. Jak sie zabrac do skladania tej kasacji? Rozumiem, ze na poczatku trzeba zlozyc w sadzie pismo o uzasadnienie wyroku.

Kasacja jest szczególnym środkiem zaskarżenia, która przysługuje od prawomocnego wyroku. Jak słusznie Pan zauważył należy zgłosić wniosek o doręczenie orzeczenia wraz z uzasadnieniem. Na złożenie wniosku ma Pan 7 dni od daty ogłoszenia orzeczenia. Termin do wniesienia kasacji wynosi 30 dni od daty doręczenia orzeczenia z uzasadnieniem. Kasację wnosi się do Sądu Najwyższego za pośrednictwem sądu odwoławczego-czyli apelacyjnego. Jednym słowem pismo zaadresowane do Sądu Najwyższego składa sie w sądzie odwoławczym. WAŻNE- kasacja jeśli nie pochodzi od od prokuratora, Prokuratora Generalnego albo Rzecznika Praw Obywatelskich, powinna być sporządzona i podpisana przez obrońcę lub pełnomocnika będącego adwokatem albo radcą prawnym.

. Kasacja może być wniesiona tylko z powodu uchybień wymienionych w art. 439 § 1 k.p.k. lub innego rażącego naruszenia prawa, jeżeli mogło ono mieć istotny wpływ na treść orzeczenia.
2. Kasacja nie może być wniesiona jedynie z powodu niewspółmierności kary.
3. Jak wspomniano wyżej kasację na korzyść można wnieść jedynie w razie skazania oskarżonego za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe na karę pozbawienia wolności bez warunkowego zawieszenia jej wykonania.
4. Kasacja na niekorzyść (czyli wnoszona np. przez oskarżyciela publicznego lub posiłkowego) może być wniesiona jedynie w razie uniewinnienia oskarżonego albo umorzenia postępowania z powodu niepoczytalności sprawcy, znikomej szkodliwości społecznej czynu lub w wypadku gdy ustawa stanowi, że sprawca nie podlega karze.
Należy zaznaczyć że ograniczenia wymienione w pkt 3 i 4 nie mają zastosowania, gdy kasację wnosi się z powodu uchybień wymienionych w art. 439 § 1 k.p.k. oraz w przypadku kasacji wnoszonej przez podmioty kwalifikowane, o której będzie mowa w dalszej części opracowania.

Katalog przyczyn z art. 439 § 1 k.p.k. jest następujący:

1. W wydaniu orzeczenia brała udział osoba nieuprawniona lub niezdolna do orzekania bądź podlegająca wyłączeniu na podstawie art. 40 k.p.k.,
2. Sąd był nienależycie obsadzony lub którykolwiek z jego członków nie był obecny na całej rozprawie (szczegółowe zasady obsadzania sądów określają art. 28-30 k.p.k.).
3. Sąd powszechny orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu szczególnego lub sąd szczególny orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu powszechnego. (Sądami powszechnymi są sądy rejonowe, sądy okręgowe oraz sądy apelacyjne. Sądami szczególnymi są sądy wojskowe).
4. Sąd niższego rzędu orzekł w sprawie należącej do właściwości sądu wyższego rzędu (np. orzekał sąd rejonowy podczas gdy właściwy był sąd okręgowy).
5. Orzeczono karę, środek karny lub środek zabezpieczający nieznane ustawie.
6. Orzeczenie zapadło z naruszeniem zasady większości głosów lub nie zostało podpisane przez którąkolwiek z osób biorących udział w jego wydaniu.
7. Zachodzi sprzeczność w treści orzeczenia, uniemożliwiająca jego wykonanie.
8. Orzeczenie zostało wydane, mimo iż postępowanie karne co do tego samego czynu tej samej osoby zostało już prawomocnie zakończone.
9. Zachodzi jedna z okoliczności wyłączających postępowanie, taka jak:
- śmierć oskarżonego,
- przedawnienie karalności,
- brak skargi uprawnionego oskarżyciela,
- brak zezwolenia na ściganie lub wniosku o ściganie, chyba że ustawa stanowi inaczej,
- sprawca nie podlega orzecznictwu polskich sądów karnych,
- inna okoliczność wyłączająca ściganie.
10. Oskarżony w postępowaniu sądowym nie miał obrońcy w warunkach określonych w:
" art. 79 § 1 i 2 k.p.k. (tzw. obrona obligatoryjna zachodząca w przypadku gdy oskarżony jest nieletni, głuchy, niemy, niewidomy, zachodzi uzasadniona wątpliwość co do jego poczytalności), oraz
" art. 80 k.p.k. (oskarżony musi mieć obrońcę w postępowaniu przed sądem okręgowym jako sądem pierwszej instancji, jeżeli zarzucono mu zbrodnię lub jest pozbawiony wolności. Wówczas udział obrońcy w rozprawie głównej jest obowiązkowy, a w rozprawie apelacyjnej i kasacyjnej, jeżeli prezes sądu lub sąd uzna to za konieczne),
lub obrońca nie brał udziału w czynnościach, w których jego udział był obowiązkowy.
11. Sprawę rozpoznano podczas nieobecności oskarżonego, którego obecność była obowiązkowa.

Nie wiem czy takie przeslanki zachodza bo to nie mnie konkrestnie dotyczny.
1. Natomiast mam jeszcze pytanie. Co z zatrzymaniem prawa jazdy. Osoba jest jedynym zywicielem rodziny, spodziewa sie dziecka, pracuje od kilku lat jako kierowca zawodowy. Wypadek nie mial miejsca w pracy - jedynym wykroczeniem bylo to, ze jechal za szybko. Czy mozna w takim razie wystapic o odroczenie zabrania prawa jazdy zanim nie nabedzie innych kwalifikacji albo do kasacji?
2. Jezeli tak to jak to sie odbywa? Musi sie odbyc sprawa sadowa?

Czy mozna w takim razie wystapic o odroczenie zabrania prawa jazdy zanim nie nabedzie innych kwalifikacji albo do kasacji?
--nie
W jkońcu ostatni wyrok wydał sąd I czy II instancji?

wyrok wydał sąd II instancji
(zle napisalam na poczatku)

czyli sąd okręgowy , według mnie kasacja nic ci nieda , poprostu nieprzysługuje ci lub twojemu mężowi

Kasacja przysługuje od prawomocnego wyroku sądu odwoławczego kończącego postępowanie i to co do zasady tej osobie, która wyroki skarżyła w trybie normalnym (art 519, 520 kpk).
Kasacje sporzadzić musi i podpisać adwokat lub radca prawny( art.526 § 2 kpk)

to akurat chodzi o mnie, anii męża

Jest jedno do czego można sie przyczepić i na podstawie czego zlozyc skarge kasacyjna, tak mi sie przynajmniej wydaje, to to, że zanteresowany wnioskował o powołąnie nowego biegłego gdyż ten co wyliczyl predkosc nie bardzo wiedzial jak to zrobił i na czym się oparł (tym baardziej, że biegły nie mial tak naprawde podstawy do wyliczenia gdyż polcija, ktora przyjechala na miejsce zdarzenia kazala przestawić samochod i osoba zainteresowana to zrobila, czyli nie wiadomo bylo dokladnie gdzie samochod sie zatrzymal)
Sad ten wsnioek odrzucil.

Czy możliwe jest wniesienie kasacji co do dowieszenia wyroku?

witam. mojemu narzeczonemu Sad drugiej instancji w Krakowie odwiesil wyrok. jestesmy teraz za granica i on czeka na transport do polski. Co mozemy zrobic zeby zawiesili mu ten wyrok spowrotem , albo czy mozna ten wyrok odiedziec tutaj, chodzi mi o to ze on jest jedynym zywicielem rodziny, mamy jeszcze malenka coreczke a przeciez nie wyladujemy na ulicy

Za swoje czyny trzeba odpowiadac

Sprawco z Częstochowy jeżeli szukasz luki w prawie to sie mylisz. Chroni cie jedynie czas. Sprawa jest na tyle powazna ze ci nic nie pomoze. Zawieszenie sprawy tez nie. Za swiadome spowodowanie wypadku (nieobserwowanie przedpola jazdy i predkosc) nie powinien cierpiec poszkodowany tylko pan. Jak mozna wjechac do tylu samochodu i poslac poszkodowanego do szpitala - walka o zycie i dzwonic do poszkodowanego ze czuje sie niewinny.

Przyjmujemy, że umyślne naruszenie zasad ma miejsce w razie:

prowadzenia pojazdu w stanie nietrzeźwości,
prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwości bez uprawnień,
nie obserwowanie przedpola jazdy przez kierującego pojazdem, ale także w razie nienależytego obserwowania, bo jest czymś zajęty np.: manipuluje przy radiu,
świadome i wyraźne przekroczenie dozwolonej prędkości,

wyprzedzanie pojazdów w miejscu niedozwolonym,
świadomość możliwości wystąpienia napadów padaczkowych,

Za wykorzystanie mojej choroby (uraz głowy i chwilowa niepamiec ) bedzie to wiele kosztowac, prawo jazdy juz nie beda potrzebne. Odpoczynek, darmowy posilek, dni wolne od pracy czekaja.

Witam
mam pytanie moj narzeczony ma prawomocny wyrok (z 2006) i jeszcze pare innych ale mniejsza z tym,czy mozna strac sie o jego kasacje??? czy juz za pozno (bo akurat kasacja to dla mnie czarna magia) a jesli juz za pozno to czy po sprawie (ktora ma dopiero byc) zeby zlaczyli wyroki to czy wtedy po takiej sprawie mozna wnosic o kasacje....?

Powrót