Wyrok sądowy i skierowanie do komornika

• Autor wątku Autor wątku manka81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manka81

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam,mam pytanie,
1-Mam wyrok sądowy który wygrałam i firma z którą wygrałam ma mi zwrócić wpłacone koszty oraz koszty sądowe.Wyrok jest z marca 2019 r i tutaj pytanie czy z tym wyrokiem mogę się jeszcze zwrócić do komornika o odzyskanie zasądzonego długu czy jest już przedawniony?
2-Czy zgłaszając się do komornika w wyżej wymienionej sprawie,kto ponosi koszty komornicze?

1. Nie jest przedawniony. Masz nadaną klauzulę wykonalności tytułowi?
2. Finalnie dłużnik. Ale komornik może wołać na początku o zaliczki.

Jestem zielona w te klocki,gdzie mam szukać tej klauzuli?

Podepnę się pod temat. Mam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 31.01.2017 r.
Chciałbym zwrócić się do komornika celem wszczęcia egzekucji, jednak nie mam klauzuli wykonalności. Kiedyś była, ale chyba się przedawniła.

Czy teraz muszę wnieść do sądu o jej ponowne nadanie?

gdzie mam szukać tej klauzuli?
Jeśli nie występowałaś z wnioskiem do sądu który wydał tytuł, to musisz wystąpić teraz. Wzory są dostępne na niektórych stronach internetowych sądów lub ogólnie dostępne w sieci. Taka czynność przerywa jednocześnie bieg przedawnienia.
Kiedyś była, ale chyba się przedawniła.
Klauzula nie przedawnia się. Przedawnia się roszczenie. Sprawdź czy została nadana (chyba byś pamiętał czy składałeś wniosek).
Twoje roszczenie też nie jest przedawnione.

Czy muszę wystąpić do sądu o nadanie takiej klauzuli?

Nie składałam takiego wniosku ale teraz doczytałam się w liście od P.adwokat iż przesyła mi tytuł wykonawczy tj.prawomocny wyrok Sądu Rejonowego o syg.akt ...... opatrzony klauzulą wykonalności.
Czyli teraz wystarczy złożyć wniosek do komornika ?
Ta firma była z Bielsko-Białej (pisze była,ponieważ już w sumie po rozprawie cztery miesiące potem ogłosili upadłość). I tu kolejne pytanie czy jest sens w takim wypadku dochodzić wykonalności wyroku?

A czy można wystąpić do sądu o ponowne nadanie klauzuli wykonalności? Ewentualnie o odpis tej klauzuli? Nie mam jej po prostu fizycznie.

Po jakim czasie przedawnia się tytuł wykonawczy?

EDIT: Doczytałem. Okazuje się, że tytuł wykonawczy się chyba jednak przedawnił. W obecnym stanie prawnym przedawnia się po 6 latach. Postanowienie sądu (nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym) jest opatrzony datą 31.01.2017...

Ale mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie. W 2017 sąd wydał postanowienie na podstawie umowy zawartej z wykonawcą (niedotrzymanie terminu) oraz ekspertyzy biegłego, która potwierdzała niewywiązanie się z umowy. Czy na chwilę obecną mogę wnieść ponownie pozew do sądu na podstawie ww. dokumentów?

Ostatnia edycja:
Jak nie jesteście pewni czy klauzula została nadana, to należy zadzwonić do sekretariatu wydziału cywilnego sądu który tytuł wydał. Przedstawić się, podać sygn. akt sprawy i poprosić o info. Powinni takiej informacji udzielić. To najprostsza droga.
Sąd nie nadaje drugi raz klauzuli dla tytułu któremu już raz nadano. Obecnie klauzula nadawana jest coraz częściej odrębnym pismem. Dla wcześniej wydanych tytułów, może to być pieczątka na tytule z ustaloną treścią dla klauzuli. Jak brzmi treść określa § 1. ust.1 rozp. MS z dnia 06.08.2014 w sprawie określenia brzmienia klauzuli wykonalności.
Czyli, cytuję: „W imieniu Rzeczypospolitej Polskiej, dnia .....20..... r. Sąd ..... w ..... / Referendarz sądowy w Sądzie ..... w ..... stwierdza, że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości / w zakresie ..... oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły pomocy.” Plus zastrzeżenie ujęte w ust. 2 do 4 tego §.

1. Możesz wnieść o wydanie tytułu wykonawczego w miejsce utraconego

2. Roszczenie przedawnia się z końcem roku kalendarzowego. Jak nakaz jest z 2017 roku, masz czas do 31.12.2023(edit: 2024)

3. Chcesz wnieść pozew o to samo, czego dotyczył nakaz zapłaty? Nie można, jest powaga rzeczy osądzonej.

Ostatnia edycja:
W obecnym stanie prawnym przedawnia się po 6 latach. Postanowienie sądu (nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym) jest opatrzony datą 31.01.2017...
Te zmiany na okres 6 lat zostały wprowadzone w 2018 roku. Z tym, ze są jeszcze przepisy przejściowe, które nakazują porównać dotychczasowy okres przedawnienia (czyli dla tytułu wydanego w 2017 - 10 lat) z okresem nowo wprowadzonym, czyli 6 lat od końca 2018r. Po porównaniu przyjmuje się ten wcześniejszy termin (korzystniejszy dla dłużnika). Krótszym jest ten 6 letni, który upływa z końcem 2024. Na starych zasadach roszczenie przedawniło by sie w 2027.

Lathi napisał:
3. Chcesz wnieść pozew o to samo, czego dotyczył nakaz zapłaty? Nie można, jest powaga rzeczy osądzonej.
W przypadku przedawnienia, ale jak piszecie - nie jest przedawniony.

alekeyPL napisał:
W przypadku przedawnienia, ale jak piszecie - nie jest przedawniony.

Pozew zostałby odrzucony niezależnie od tego, czy roszczenie jest przedawnione czy nie.

Okay, dziękuję za odpowiedź.

Jeśli roszczenie się przedawni, a chciałbym jednak pociągnąć do odpowiedzialności nieuczciwego wykonawcę to co mogę zrobić w takiej sytuacji, skoro sąd to odrzuci? Jest jakaś droga?

Ostatnia edycja:
Jeśli roszczenie się przedawni, a chciałbym jednak pociągnąć do odpowiedzialności nieuczciwego wykonawcę
Teraz jest na to czas. Jak się przedawni, nikt z Tobą nie będzie chciał rozmawiać. W PL posiadanie długów nie jest przestępstwem (poza alimentacyjnymi). Głupotą było by dopuszczenie do przedawnienia, tym bardziej że masz tytuł sądowy w ręku.

Powrót