WYROK SąDOWY-ROZWóD

• Autor wątku Autor wątku KN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
CZY MOżNA UZYSKAć ZMIANę ORZECZENIA O ROZWODZIE Z" ZA OBOPóLNą ZGODą" NA" Z WINY MężA", JEśLI 2 LATA PO ROZWODZIE WYSZłO NA JAw iż były wspólmałżonek ma ponad 2-letnie dziecko

Po pierwsze: - czy po prawomocnym orzeczeniu sadu rozwiazujacym malzenstwo wstapila pani w nowy zwiazek malzenski?

Zapewne posiadanie dziecka i ukrycie tego faktu przed Pania stanowi okolicznosc faktyczna,ktora moglaby miec wplyw na wynik sprawy w postepowaniu o rozwiazanie malzenstwa,a z ktorych Pani nie mogla skorzystac w poprzednim postepow. Zatem podstawa do wznowienia postepowania jest :wink:

Na dodatek nie uplynal termin 5-letni,po ktorym w tym przypadku byloby po zawodach.

Zatem prosze odpowiedziec na postawione pytanie,gdyz ma Pani szanse na zmiane orzeczenia
:!:

nie nie wstąpiłam w nowy związek :D

czy jeśli nie wstąpiłam w nowy związek i orzeczenie o rozwodzie będzie zmienione to mam szansę na podwyższenie alimentów z tego tytułu ?

"nie nie wstąpiłam w nowy związek"
- Zatem może pani wystąpic ze skargą o wznowienie postępowania.

"czy jeśli nie wstąpiłam w nowy związek i orzeczenie o rozwodzie będzie zmienione to mam szansę na podwyższenie alimentów z tego tytułu ?"
-Co do tego,to nie robiłbym sobie dużej nadziei. Wysokośc alimentów orzeczona na dziecko nie jest zależna od winy,a od możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego -ex małżonka.
Natomiast bedzie miala wplyw na ewentualna pani sytuację,gdy popadnie pani w niedostatek w przyszłości.

Niezupełnie tak mix. Przeczytaj art. 60 KRiO

Czytam każdorazowo przepis zanim się wypowiem ;)
Co masz na myśli Pasqud pisząc "niezupełnie tak" i odsyłajac do 60?

Czy w wypadku orzeczenia o winie drugi małżonek może domagać się alimentów na siebie tylko w wypadku popadnięcia w niedostatek. Zobacz §2

Równiez jesli rozwod pociaga za soba istotne pogorszenie sytuacji materialnej malzonka niewinnego. Ale zauwaz,ze rozwod orzeczono 2 lata temu- czy po 2 latach faktycznego rozstania i trwania w przekonaniu o ustaniu malzenstwa,tak zmieni sie sytuacja materialna malzonkow w wyniku "ponownego" rozwodu?

Powrót