Wyrok Sądu Apelacyjnego

• Autor wątku Autor wątku adam_krak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam_krak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

jestem wierzycielem. Wniosłem do Sądu Skargę Paulińską oraz wniosek o zebezpieczenie na czas trwania procesu - majątku osoby trzeciej, której dłużnik "sprzedał" majątek.
Sąd Okręgowy wydał wyrok o zabezpieczeniu majątku, który dłużnik "sprzedał" osobie trzeciej.
Osoba trzecia złożyła zażalenie do Sądu Apelacyjnego. Sąd Apelacyjny rozpatrzył zażalenie osoby trzeciej pozytywnie (wyrok niezaskarżalny), co oznacza, że nawet, jak Skarga Paulińska zostanie rozpoznana dla mnie pozytywnie, nie będzie z czego ściągnąć pieniędzy. Dłużnik nic nie ma...a osoba trzecia, za chwilę również pozbędzie się wszystkiego.....
Czy coś jeszcze mogę zrobić? Gdzieś napisać? Odwołać?Czy już pożegnać się z pieniędzmi?

o jakie zabezpieczenie wniosłeś? może nie dopełniłeś warunków formalnych

Ostatnia edycja:
Wniosłem o zabezpieczenie poprzez ustanowienie zakazu zbywania i
obciążania hipoteki lokalu, wszystkie formalności zostały dopełnione.
Sąd Okręgowy, wydał takie zabezpieczenie.

Sąd Apelacyjny, przychylił się do zażalenie osoby trzeciej, w uzasadnieniu pisząc, że nie uprawdopodobniłem, że strona pozwana
zamierza dokonać wyzbycia się tej nieruchomości czy też jej obciążenia.

trudno mi sie wypowiadać nie znając akt, może złóż kolejny wniosek (w innym zakresie) a najlepiej udaj się do profesjonalisty

Agnieszko, dziękuję. Kolejny wniosek, w jakim mógłby być zakresie?

I mam jeszcze jedno pytanie. Złożyłem Skargę Pauliańską, na osobę, która "odkupiła" cały majątek dłużnika.
Czy mogę również wystąpić teraz dodatkowo (nie upłynął jeszcze rok od wyprzedaży majątku) bezpośrednio przeciwko dłużnikowi z art. 59 KC?

Powrót