Wyrok sądu bez zawiadomienia o postępowaniu.

• Autor wątku Autor wątku realistka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

realistka1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chciałam prosić o podpowiedź w takiej sprawie.
Dostałam wezwanie od komornika o uregulowanie niezapłaconej składki ubezpieczenia sprzed 4 lat plus oczywiście wszystkie koszty, na podstawie wyroku sądu, roszczenie wg mnie jest nie słuszne i mam na to potwierdzenie (ale to inna sprawa), problem w tym, że w między czasie zmieniłam adres zamieszkania, nigdy więc nie dostałam ani wezwania do zapłaty (bo mogłabym od razu całą sprawę wyjaśnić), ani zawiadomienia o rozpoczęciu postępowania sądowego, po prostu nic, dopiero znalazł mnie komornik i to zrobił bez problemu bo od lat jestem zameldowana pod tym adresem. Czy mogę odwołać się od takiego wyroku, czy jednak w naszym kraju to normalne?
Dziękuję za odpowiedź.

ja bym polecał wniosek do sądu rejonowego przy którym działa komornik o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty (jeżeli podstawą egzekucji jest nakaz zapłaty). jednocześnie z wnioskiem o trzeba złożyć sam sprzeciw powołując w nim wszystkie okoliczności. na złożenie wniosku o przywrócenie jest 7 dni liczonych od ustania przyczyny uchybienia terminu. myślę że jako datę początkową można by tu wskazać doręczenie przez komornika zawiadomienia o wszczęciu egzekucji.
aha i w sprzeciwie zawarłbym wniosek o wstrzymanie egzekucji

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Powrót