wyrok sądu co dalej

• Autor wątku Autor wątku g_szulu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

g_szulu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam mam pytanie. krótka historia. Chciałem kupić auto, zaliczkowałem spisaliśmy umowę, gościu mnie oszukał ani kasy ani auta. sprawa na policję. złapali gościa. sąd sprawa wyrok. mam wyrok gościu dostał 6-mc w zawieszeniu na 1,5 roku i zwrot kasy. I tu pytanie, co dalej ? czy mam wysłać mu wezawnie do zapłaty ? czy do sądu się zwrócić ?

Uzyskać klauzulę wykonalności w SR który orzekał. I do komornika. Wniosek o egzekucję.
Termin zapłaty minął? Po co ostrzegać wezwaniem - oszusta. Wie, że ma zapłacić.

A co to jest klauzula wykonalności? otrzymałem tylko z sądu że wyrok jest prawomocny a terminu mu nie wyznaczyli. I niewiem czy on ma jakieś moje dane aby oddać kasę. Sędzia powiedział na rozprawie (bo oszust się nie zjawił) że " damy mu z 6-mc jeśli panu nie odda to pan zgłosi się do sądu i będziemy działali" nie bardzo wiem gdzie się zgłosić i co wymagać. Sędzia jeszcze powiedział że jak koleś nie odda kasy to odwieszą mu zawiasy. Wolał bym kase a w wyroku jest napisane że niema żadnego majątku a pensja chyba 9000zł. a uszukał mnie na 8000zł żenada.

Idz do sekretariatu Sadu. Klauzula to tytuł do ścigania "go" poprzez komornika. Napisz równiez pismo podając syg. akt sprawy, że "oszust" nie wykonał orzeczeń sądu.

Możliwe że dostał kuratora, wówczas należałoby go także powiadomic ale właściwie wystarczy to zrobic pisemnie do sądu jak pisał przedmówca.

Ostatnia edycja:
Tylko czy komornik nie pobiera jakiś opłat, żeby nie okazało się że odzyskam 8000zł a za prace komornika zapłaca 5000zł. A jeszcze pytanie bo sędzia przyznał do oddania kwotę na którą mnie oszukał, a to było ok 3-4 lata temu więc odsetki były by spore. Orientuje się ktoś czy czy można wydębić jakoś odsetki ustawowe od oszusta czy tylko z powództwa cywilnego?

Przeczytaj Wyrok. Sąd nie zasądził odsetek? Jeśli nie to możesz wnieść pozew o odsetki od dnia wymagalności do dnia zapłaty, od kwoty głównej.Zapłacisz komornikowi zaliczkę na wydatki około 280zł (do zwrotu od dłużnika) Nie snuj czarnych wizji. Działaj..

280 zł to takie minium, jesli komornik będzie miał zając jakąś ruchomośc to koszty wzrosną, ale tak jak napisał Korfu wszystko pokryje dłużnik.

właśnie sąd nie określił terminu do którego ma zapłacić. Raczej nie mam co liczyć na odsetki za 3-4 lata? Wychodzi że koleś sobie pożyczkę 0% zrobił na 4lata :). Reasumując nic do niego nie pisać tylko uderzać do Sądu.

Wnieś pozew o odsetki-masz praktycznie pewniaka (no chyba, że jesteś filantropem)

tzn bo nie jestem w temacie. co i jak musiał bym zrobić ?

Powrót