Wyrok Sądu Najwyższego

• Autor wątku Autor wątku Avaddy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Avaddy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Jestem na etapie części praktycznej mej pracy dyplomowej i niezbędny do dalszych czynności jest mi wyrok skazujący Sądu Najwyższego (najlepiej) dotyczący pracy księgowego, najlepiej głównego księgowego.

Potrafię znaleźć jedynie parę wyroków, ale wszystkie ze znalezionych są uchylone. :(

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam!

Sąd Najwyższy nie wydaje wyroków skazujących.

Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!

Oj, faktycznie. Mój błąd. :)
W takim razie jakiegokolwiek Sądu, najlepiej ważniejszego niż Sąd Rejonowy.

Chciałbym też zapytać gdzie można poszukać takich wyroków?
Gdzie mogę dostać dane dot. ilości wyroków?

Pozdrawiam,
Avaddy.

Avaddy napisał:
Chciałbym też zapytać gdzie można poszukać takich wyroków?

W sądach, które prowadziły takie sprawy. W większości zapewne będą to sądy rejonowe, a jedynie w niektórych wypadkach może się zdarzyć, że sprawę taką w I instancji prowadził będzie sąd okręgowy.

Avaddy napisał:
Gdzie mogę dostać dane dot. ilości wyroków?

Wątpie, by jakiś organ prowadził tego typu statystyki, choć możesz poszukać na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości, ewentualnie być może ktoś robił jakieś badania na ten temat.

Znalazłem orzeczenie Sądu Apelacyjnego o sygnaturze: II AKa 393/10. Jest to jednak tylko uzasadnienie wyroku. Gdzie mogę znaleźć, jeśli w ogóle można, proces postępowana i bardziej szczegółowe dane?

Sąd apelacyjne również nie wydają wyroków skazujących, a jedynie utrzymujące w mocy, zmieniające lub uchylające wyroki sądu I instancji.

Szczegóły postępowania znajdują się w aktach sprawy, te zaś - po uprawomocnieniu wyroku - w sądzie, który ją prowadził w I instancji.

Jestem w kropce. Istnieje pewien akt:
http://www.sn.pl/sites/orzecznictwo/Orzeczenia1/I KZP 9-10.pdf

W tym akcie jest informacja o wyroku Sądu Rejonowego "w P.". Jak mogę do niego dotrzeć nie znając szczegółów sprawy? Przestępstwa opisane w tym PDFie zaspokajają w pełni moje potrzeby, jeśli chodzi o pracę.

Pozdrawiam serdecznie!

Ok, mam sygnaturę sprawy. Można prosić o pomoc w znalezieniu treści wyroku? :)

IV Ka 1512/09

Powrót