Wyrok Sądu w sprawie spadkowej i co dalej???

• Autor wątku Autor wątku Małgotka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Małgotka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Po krótce: odbyły się 2 rozprawy spadkowe dot. spadku po moich rodzicach.
Na drugiej rozprawie Sąd orzekł, iż dziedziczę spadek z dobrodziejstwem inwentarza.
Wiem, że strony mają 7 dni na złożenie wniosku (jakiegoś tam), po którym mają 2 tyg. na odwołanie się. Na 99,9% tego nie zrobią.

Pytanie: co powinnam dalej zrobić? Gdzieś złożyć jakieś pismo aby otrzymać potwierdzenie takiego dziedziczenia? Czy takie pismo przyjdzie do mnie listownie?
Wiem, że później będę musiała udać się do US. Jaki papier złożyć w tej sprawie?

Proszę, poprawcie mnie jeśli coś namieszałam. Niestety byłam w takim stresie w zwiążku z rozprawą/ Sądem i całą resztą, że już wszystko mylę :what:

Dziękuję :)

Po uprawomocnieniu się postanowienia może się Pani zwrócić do sądu o wydanie odpisu postanowienia ze stwierdzeniem prawomocności (sąd z urzędu nie wysyła pocztą). Po uzyskaniu od sądu odpisu taki odpis postanowienia załącza Pani do zgłoszenia nabycia spadku do US (formularz SDZ-2). Na zgłoszenie do US ma Pani 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku. Należy też uaktualnić księgi wieczyste jeżeli w składa spadku wchodziła nieruchomość. Ma Pani na to miesiąc od otrzymania postanowienia o wpisaniu ostrzeżenia o niezgodności treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym. Jeżeli nie zamierza Pani tego sprzedawać to warto zrobić to wcześniej (tu także załącza się odpis prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku).

Serdecznie dziękuję za tak dokładną i obszerną odpowiedź :)

Powrót