Wyrok sądu

• Autor wątku Autor wątku Maja262626
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maja262626

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zgodnie z wyrokiem sądu zostałam ukarana grzywna 8000 oraz kosztów poniesionych na rzecz pełnomocnika oskarżyciela posiłkowego 1136 zł.z tego co czytałam mogę te koszty rozłożyć na raty ale kiedy najlepiej złożyć taki wniosek i czy taki wniosek składa się do sądu?mam jeszcze pytanie skąd w takim wypadku biorę numer konta do spłacenia należności i jeszcze jedno muszę pisemnie przeprosić oskarżyciela posiłkowego skąd uzyskam jego adres lub czy mogę złożyć wniosek do sądu z listem żeby przekazał go za mnie?

Maja262626 napisał:
Zgodnie z wyrokiem sądu zostałam ukarana grzywna 8000 oraz kosztów poniesionych na rzecz pełnomocnika oskarżyciela posiłkowego 1136 zł.z tego co czytałam mogę te koszty rozłożyć na raty
Grzywna może zostać rozłożona na raty za zgodą sądu. Koszty poniesione przez oskarżyciela posiłkowego mogą być rozłożone na raty na zgodą oskarżyciela posiłkowego.
Maja262626 napisał:
kiedy najlepiej złożyć taki wniosek
Otrzyma Pani wezwanie do zapłaty grzywny wraz ze wskazaniem numeru rachunku bankowego na jaki należy wpłacić grzywnę (w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania) - po otrzymaniu wezwania można złożyć do sądu wniosek o rozłożenie płatności na raty (powinna Pani wraz z wezwaniem otrzymać pouczenie odnośnie rozłożenia na raty i odroczenia).
Maja262626 napisał:
czy mogę złożyć wniosek do sądu z listem żeby przekazał go za mnie?
Taki wniosek można złożyć ale nie przyniesie zamierzonego skutku.
Maja262626 napisał:
mam jeszcze pytanie skąd w takim wypadku biorę numer konta do spłacenia należności i jeszcze jedno muszę pisemnie przeprosić oskarżyciela posiłkowego skąd uzyskam jego adres
Można zacząć od kontaktu z pełnomocnikiem oskarżyciela posiłkowego.

Byrhtnoth napisał:
....Grzywna może zostać rozłożona na raty za zgodą sądu. ...

niedawno spotkała mnie niebywała sytuacja
SKAZANY na GRZYWNĘ 30 000,00 zł
powiedział, że nie zapłaci, bo nie uznaje Wyroku, uważa, że jest niewinny
Wniósł do Sądu Penitencjarnego, żeby zamienił mu to na KARĘ WIĘZIENIA
i
UWAGA
SĄD - odmówił.
Stwierdził, że SKAZANY jest zamożny, co wynikało z akt sądowych i jak nie zapłaci GRZYWNY będzie egzekucja sądowa
....

JK2 napisał:
i
UWAGA
SĄD - odmówił.
Stwierdził, że SKAZANY jest zamożny, co wynikało z akt sądowych i jak nie zapłaci GRZYWNY będzie egzekucja sądowa

Nie rozumiem "niebywałości" tej sytuacji, ani zaskoczenia orzeczeniem sądu. Takie sprawy się zdarzają.

Zgodnie z art. 46 par. 1 kkw Sąd zarządza wykonanie zastępczej kary PW, jeżeli egzekucja grzywny okazała się bezskuteczna lub z okoliczności sprawy wynika, że byłaby ona bezskuteczna
W opisanej sprawie nie zostały spełnione przesłanki możliwości orzeczenia kary zastępczej. Nie było egzekucji, więc nie mogła się ona okazać bezskuteczna, a skoro skazany ma znaczne środki finansowe, to nie można od razu uznać, że na pewno komornikowi nie uda się uzyskać tej kwoty (a nawet wręcz przeciwnie).

Sąd karny to nie koncert życzeń, nie można sobie samemu zmieniać kary.

Powrót