Wyrok skazujący a rodzaj ZK

• Autor wątku Autor wątku Razor007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Razor007

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam.

Mam takie pytanie.

Sprawa tyczy się sprawców śmiertelnych wypadków drogowych, jeżeli ów sprawca zostaje skazany na więzienie to.....

W tego typu przypadkach w jakim rodzaju ZK najczęściej osadza się osobę ? zamknięty czy pół otwarty ?

Z góry dziękuje za pomoc

Najpierw zdefiniujmy zdarzenie "śmiertelny wypadek drogowy".
Później ustalmy, czy interesuje ciebie początek odbywania kary czy jej całość.
A na końcu odpowiedź brzmi: tego nie wie nikt bo pewnie nikt nie prowadzi takich statystyk.

Inna wersja odpowiedzi: rodzaj zakładu karnego nie wynika tylko z rodzaju popełnionego przestępstwa.

Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Chodzi mi o początek odbywania kary ? to jest różnica w tym gdzie człowieka osadzą w jakim zakładzie ? na początku w innym a później w innym ? chodzi mi o rodzaj czyli na początku zamknięty potem półotwarty ?

Skoro piszesz że rodzaj ZK nie wynika tylko z popełnionego przestępstwa to od czego jeszcze zależy ?

Razor007 napisał:
Skoro piszesz że rodzaj ZK nie wynika tylko z popełnionego przestępstwa to od czego jeszcze zależy ?

Zanim zaczniesz jakąkolwiek dyskusję to przeczytaj kodeks karny wykonawczy. I to nie cały a fragment mówiący o tym jakie są typy zakładów karnych i jakie są przesłanki w nich umieszczania.

Wiem wiem, ale liczyłem tutaj na krótką i sprawną odpowiedź o ile to jest możliwe.
Trochę nie mam głowy do czytania prawnych zdań, mam serio sporo na głowie.

Także jeżeli możesz odpowiedzieć będę wdzięczny

Czytałem i nie znalazłem jakiś wytycznych w jakim ZK człowiek zostanie osadzony.
Po prostu myślałem że są jakieś kryteria przestępstw że powiedzmy np. ludzie skazani za umyślne spowodowanie śmierci ( zabójstwa ) jacyś członkowie gangów itp są w ZK zamkniętym a sprawcy wypadków drogowych śmiertelnych, alimenty czyli że tak powiem - niższa ranga przestępstw jest w półotwartym

Powrót