wyrok skazujący, a umieszczenie danych osobowych w internecie

• Autor wątku Autor wątku metson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

metson

Chciałbym prosić o pomoc w wyjaśnieniu przykładowej sprawy, ponieważ nie udało mi się znaleźć żadnych informacji na ten temat ale może wpisywałem złe słowa kluczowe.. w każdym razie:

Na pewnym forum internetowym jest temat odnośnie nierzetelnych firm etc. Chciałem tam umieścić informacje o moim byłym pracodawcy z którym walczyłem w sądzie i wygrałem - firma dostała wyrok skazujący. W tej firmie pracuje tylko jedna osoba - prezes.

Więc pisząc coś w stylu "uważajcie na firmę xxx która oszukuje i wykorzystuje ludzi bla bla bla" będę łamał prawo jeśli sąd uznał winę tej firmy?

Dodatkowo jeśli napiszę "prezes tej firmy to oszust", to moim zdaniem będą to już dane osobowe bo łatwo sprawdzić kto jest prezesem. Mogę coś takiego napisać czy mimo wyroku takie dane podlegają ochronie i nie ma tu nic do gadania "dla dobra społeczeństwa" etc

NIE tak pisać nie wolno!

Jeśli masz wyrok skazujący to możesz tam napisać na swoim i tylko swoim przykładzie o tej firmie (że Ty zostałeś oszukany przez nich) - w żadnym razie nie pisz ogólnikami ani o konkretnych osobach, gdyż jeśli ktoś pociągnie Cię do odpowiedzialności z tytułu takiego sformułowania (zniesławienie, pomówienie etc.) to nie masz raczej dowodów na ogólny, oszukańczy charakter działalności firmy (czyli że oszukali więcej osób). Lepiej nie ryzykuj.

Powrót