Wyrok skazujący - nakaz doprowadzenia do zakładu karnego ?

• Autor wątku Autor wątku Ultimate93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Ultimate93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Mam pytanie odnośnie braku wezwań do zakładu karnego w związku ze zmianą przepisów od nowego roku.
Mam niedługo sprawę w sądzie która może zakończyć się wyrokiem skazującym. Jeśli tak się stanie to sąd może wydać nakaz doprowadzenia od razu czy jak to wygląda ? Bo jest przecież czas na odwołanie itp.

Wyrok się uprawomocni i sąd wyda nakaz doprowadzenia. Całkiem słusznie.

Teraz są udogodnienia jak wszystko jest już klepnięte wydany zostaje nakaz ZATRZYMANIA doprowadzają pod sama cele zk.

forg napisał:

problem polega w tym, że nie wiadomo kiedy sąd wyda taki nakaz
może wydać zaraz po ogłoszeniu wyroku
może wydać miesiąc później, jak np. skończy pisać uzasadnienie wyroku
i
co ma robić skazany ?
siedzieć w domu i czekać, kiedy przyjdzie Policja ?
Policja może przyjść jutro, może przyjść za miesiąc...
a jak czekający na Policję w domu wyjdzie do sklepu po jedzenie
Policja może go zgarnąć z tegoż sklepu...
wszystko o.key
a co jak np. Sąd Najwyższy uwzględni Kasację ?
kto będzie płacił koszty zadośćuczynienia i odszkodowanie ?
Posłowie, co takie prawo uchwalili ?
.
po co było likwidować "bilety do więzienia" ?
i tak 80% skazanych dobrowolnie się zgłaszało......

ziomkii napisał:

Człowieku. Skąd ty bierzesz te swoje rewelacje?? Podaj źródło tej statystyki.

ziomkii napisał:

Skoro - jak twierdzisz - 80% skazanych dobrowolnie się stawiało to po co ustawodawca wprowadził te zmiany w prawie? Przecież doprowadzenie przez policję kosztuje dużo więcej niż wysłanie listu z wezwaniem do odbycia kary. Myślisz, że nie mamy na co wydawać publicznych pieniędzy? Albo, że policjanci ogromnie się nudzą i trzeba im było zorganizować jakąś pracę?

Przemo66 napisał:
A co robi policja ?

A co ma robić? Szuka tych, którzy dostając bilet stwierdzili, że nie są zainteresowani imprezą, na którą zostali przez sąd zaproszeni. I milionem innych rzeczy. A czy zmiana przepisów cokolwiek poprawi – zobaczymy.

80% dobrowolnie się zgłaszało :lol: może przecinek albo kropka miała być miedzy 8 a 0 :confused:

coś mi się zdrowo pomyliło :roll:
faktycznie statystyki podają, że między 4 a 7 % w 2021 r.

Ultimate93 napisał:
Mam pytanie odnośnie braku wezwań do zakładu karnego w związku ze zmianą przepisów od nowego roku.
Mam niedługo sprawę w sądzie która może zakończyć się wyrokiem skazującym. Jeśli tak się stanie to sąd może wydać nakaz doprowadzenia od razu czy jak to wygląda ? Bo jest przecież czas na odwołanie itp.

I jaki ma to wplyw na SDE. Czy moze sie zdarzyc ze doprowadza zanim bedzie decyzja o SDE?

Jak najbardziej, wrecz nie widze szansy zeby do takiej sytuacji nie doszlo.

Jeśli doprowadzą Cię do ZK, Sąd i tak rozpatrzy sprawę. Jeśli pójdziesz w transport, sprawę rozpatrzy sąd właściwy dla danego ZK.

Powrót