Wyrok skazujący w trybie art. 335 kpk

• Autor wątku Autor wątku AnnaMi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaMi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

jako pokrzywdzona dostalam zawiadomienie o takim wlasnie fakcie - iz nie bedzie sprawy tylko posiedzewnie w sprawie wydania wyroku skazujacego w trybie art. 335 kpk.

Co to oznacza dla mnie? Oskarzony zapewne dogadal sie z prokuratorem i bedzie mial mniejszy wyrok.
Jakos mnie to nie bardzo satysfakcjonuje a to ze wzgledow takich iz sprawa dotyczy art. 202.
Nie zalezalo mi na tym, aby byla to kara pozbawienia wolnosci czy tez kara w zawieszeniu albo pouczenie - bo pewnie na tym sie skonczy.
Czy mam prawo domagac sie, aby oskarzony zeznal albo dostal nakaz pozbycia sie wszelakich "rzeczy" dotyczacych wlasnie art. 202 ? Chcialabym miec pewnosc, ze nie bedzie mial do tego dostepu. Poza tym sad moglby zasadzic jakies odszkodowanie - jak nie na moja korzysc to chociazby na cele charytatywne. Co powinnam zrobic?
Posiedzenie w tej sprawie odbedzie sie za 2 tygodnie :what:

Najważniejsze dla Pani jest to, że najpóźniej na tym posiedzeniu można złożyć oświadczenie o wstąpieniu w rolę oskarżyciela posiłkowego.

Można to zrobić wcześniej pisemnie, pismo procesowe powinno wówczas spełniać wymogi art. 119, można ustnie, na posiedzeniu. Jako oskarżyciel posiłkowy zyskuje Pani prawa strony i może np. zaskarżyć wyrok pierwszej instancji.

Poza tym, może Pani wytoczyć powództwo cywilne, adhezyjne. Bez tego też sąd może uzależnić uwzględnienie wniosku z 335 od naprawienia szkody lub zadośćuczynienia.

Co do rzeczy dotyczących art. 202kk, sąd orzeka przepadek przedmiotów pochodzących bezpośrednio z przestępstwa.

Dziekuje za odpowiedz.
Wlasciwie chyba nie ma sensu pisac teraz oswiadczenia o chceci zostania oskarzycielem posilkowym ? W ciagu 2 tygodni i tak nic nie zalatwie ;/ tym bardziej ze sprawa zostala przekazana do innego miasta. Mimo iz wczesniej dostawalam zawiadomienia z prokuratyru w moim miescie.
Pani w wydziale karnym nawet sie zdziwila i podejrzewala na poczatku ze to sa jakies inne sprawy (bo wyciagnela jakies akta z tym samym imieniem i nazwiskiem gdzie byla adnotacja o prawie farmaceutycznym - czyli wlasciwie nic zwiazanego z moja sprawaa).
Do rzeczy: Co mi daje zostanie oskarzycielem posilkowym poza mozliwoscia zaskarzenia wyroku ? (na czym mi specjalnie nie zalezy) - wazne ze bedzie ukarany. Poza tym kiedy powinnam wspomniec o ewentualnym zadoscuczynieniu? Moge to zrobic na posiedzeniu czy powinnam wczesniej wystosowac pismo? Czy bedzie wtedy dodatkowa sprawa ?jesli tak to kto pokrywa koszty takiej sprawy?
Bede chciala dostac wyrok na pismie wraz z uzasadnieniem - z tym chyba nie bedzie problemow ? (tzn wiem ze trzeba napisac pismo).
Czy moge prosic o zwrot kosztow podrozy czy tez ze wzgledu iz jest to tylko posiedzenie to nie ma takiej opcji ?

Wiem, ze troche duzo pytan, ale dla mnie to wazne.

Drodzy Państwo.

Na podst. art 178a par. 2 kk niedługo odbedzie się posiedzenie w trybie art. 335 kpk. Niestety kilka tygodni temu zostałem złapany podczas jazdy na rowerze (nie posiadam prawa jazdy) po spożyciu alkoholu (1,21mg/l), czyn haniebny z którego absolutnie zdaję sobie sprawę. Mój dramat polega na tym że pragnę ukończyć Akadamię Morską i w związku z tym wykonywać zawód , jednak z kartoteką ''osoby karanej'' żadna firma morska nie będzie nawet chciała ze mną rozmawiać o podjęciu przeze mnie zatrudnienia. Moja pytanie polega na tym czy jest jakolwiek szansa by porozmawiać lub skonsultować się z kimś przed sprawą by wyrok zamienić np. na wyższą karę pieniężną czy godziny prac społecznych. Bardzo bym Państwa prosił o odpowiedź .
Serdecznie pozdrawiam Piotr

Ostatnia edycja:
"kara pieniężna" w postaci grzywny czy "prace społeczne" to także kara a wyrok wymierzający taką karę trafia do KRK i powoduje że dana osoba jest karana.

Jeśli chciałbyś zachoiwać przymiot osoby niekaranej musiałbyś wywalczyć co najmniej warunkowe umorzenie postępowania.

Jeśli karę uzgodnioną wcześniej pod kątem art. 335 k.p.k. uważasz za zbyt surowa lub z innych przyczyn nieadekwatną do czynu możesz (najpóźniej na posiedzeniu Sądu) oświadczyć że cofasz zgodę na skazanie Cię bez rozprawy i wtedy sprawa trafi na rozprawę gdzie Sąd we własnym zakresie oceni sprawe i wyda orzeczenie.

Bardzo dziekuję za odpowiedź , sam nie wiem co robić , ale jakos postaram sobe poradzić. Kadi pozdrawiam serdecznie dzieki raz jeszce.

Powrót