Wyrok w sprawie o zapłatę i co dalej

• Autor wątku Autor wątku Kamil_2109
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil_2109

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Czy ktoś może proszę praktycznie poinstruować mnie co powinienem zrobić po pozytywnym dla mnie wyorku o zapłatę? Odbieram jakiś dokument z Sądu, wzywam Pozwanego do zapłaty wskazujac numer konta i jesli nie otrzymam zapłaty to po jakimś czasie idę z wyrokiem do komornika tak?

Tak, o ile wyrok jest prawomocny lub natychmiast wykonalny (to drugie będzie wyraźnie wskazane w sentencji).
Wyrok został wydany w pierwszej, czy już w drugiej instancji? A może jest zaoczny?

Kamil_2109 napisał:
Odbieram jakiś dokument z Sądu
Na ten dokument nazywa się tytuł wykonawczy, zdefiniowany w art. 776 kodeksu postępowania cywilnego.

Kamil_2109 napisał:
wzywam Pozwanego do zapłaty
formalnie nie istnieje taka potrzeba
Kamil_2109 napisał:
po jakimś czasie idę z wyrokiem do komornika tak?
Nie. Do komornika idzie się z tytułem wykonawczym, z którym można od razu jak tylko sąd nada wyrokowi klauzule wykonalności. Klauzule Sąd z zasady nadaje na wniosek, który trzeba opłacić

mithloss napisał:
Nie. Do komornika idzie się z tytułem wykonawczym, z którym można od razu jak tylko sąd nada wyrokowi klauzule wykonalności. Klauzule Sąd z zasady nadaje na wniosek, który trzeba opłacić

Opłaty nie pobiera się od wniosku za pierwszy tytuł wykonawczy, jeżeli wnioskuje o niego strona wszczynająca postępowanie.

Powrót