Wyrok w zawieszeniu a kolejne sprawy karne

• Autor wątku Autor wątku magdalena123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena123

Użytkownik
Odpowiedzi
159
Czy na odwieszenie wyroku ma wpływ termin kiedy przestępstwo miało miejsce, termin wniesienia doniesienia o przestępstwie czy jeszcze coś innego?
Powiedzmy, że osoba dopuściła się szeregu przestestw mniej więcej w tym samym czasie, za jedno otrzymała wyrok w zawieszeniu, doniesienia o kolejnych przestęsptwach wpływały w ciągu kolejnych 2 lat, jednak żadno z nich nie zostało popełnione po uprawomocnieniu się wyroku, w związku z tym, czy jest szansa by pierwszy wyrok został odwieszony, czy kolejne przestęstwa mogą zostać zasądzone jako kolejna kara w zawieszeniu mimo, że są to przestępstwa podobne? Czy wtedy kary te się łączą?

na pierwszy rzut oka:
-łączą się
-pierwsze nie może zostać odwieszone z powodu tych przestępstw
- wyroki moga być w zawieszeniu jak i bez zawieszenia

a jeśli zostało popełnione przestepstwo o niskim stopniu skzodliwości, tzn. art. 286 paragraf 1 oszustwo na sumę 500 zł., może to grozić odwieszeniem wyroków za przestęstwa podobne?

Jeśli w okresie próby to oczywiście tak.

tzn. zostało popełnione przed okresem próby, ale zawiadomienie o popełnieniu przestęstwa wpłyneło w okresie próby. Mam jeszcze jedno pytanie do kogo mam się kierować, by zapłacić te 500 zł? Do prokuratury? nie było jeszcze wyroku sądu. zastanawiam się, czy jesli zapłacę, mojemu narczonemu umorzą postepwoanie?

Liczy się data popełnienia czynu a nie zawiadomienia o nim.
Dla ewentualnego warunkowego umorzenia, które jest niemożliwe , jesli sprawca był karany za przestępstwo umyślne, to sprawca musi naprawić szkodę.

Dziękuję, a cz jest szansa by sąd wydał wyrok pozbawianie wolności za przestęstwo o niskim stopniu szkodliwości? Czy może brac pod uwagę to, że narzeczony był karany w cześniej kilka razy z tego samego artykułu i na tej podstawie nawet za te 500 zł dać karę pozbawienia wolności? Czy na wyrok wpłynie to, że szkoda została naprawiona?

Karę bezwzględna pozbawienia wolności może dać sąd ale nie musi myślę że jak szkoda zostanie naprawiona to dostanie wyrok w zawieszeniu a nawet może starać się o warunkowe umorzenie. Wpływ na wyrok myślę że na pewno będzie miał fakt że był już karany z tego artykułu

By można warunkowo umorzyć, sąd musi przyjąć najpierw przy oszustwie przypadek mniejszej wagi.

prokurator powiedział, że jest to przestęstwo o niskiej szkodliwości społecznej czy coś w tym rodzaju. Dostalismy dziś list, w którym jest informacja, że śledctwo zostało zamknięte. Nie wpłacilismy jeszcze pieniędzy, więc musi to oznaczać, że sprawę przejął sąd (nie ma mowy w liście czy przejął i jaki to sąd). czy jest możliwość by wpłacić te pieniądze przed wyrokiem? kierowac się do sądu czy bezposrednio do pokrzywdzonego?

Ewentualna spłatę - do pokrzywdzonego.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie termiu otrzyamania aktu oskarżenia oraz terminu rozprawy. Dostalismy list, że sprawa trafiła do sądu, pieniądze wpłaciłam poszkodowanemu, teraz mamy czekać na akt oskarżenia, aby wysłać informację, że szkoda została naprawiona, podając sygnaturę akt, która ma być w akcie oskarżenia. Nie wiem jaki jest (oczywiście w przybliżeniu) termin doręczenia aktu oskrażenia i ile czeka się na rozprawę.

Nie ma jakiegoś sztywnego terminu. Różnie z tym bywa.
Jeśli sprawa jest w Sądzie to można się do niego wybrać i złożyć do akt pismo z dowodem zapłaty już teraz.

Sąd jest na drugim końcu Polski. Można to zrobić listownie? Czy przez adwokata?

Powrót