wyrok w zawieszeniu,a wyjście warunkowe

• Autor wątku Autor wątku xxxNaTaLaxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxNaTaLaxxx

Użytkownik
Odpowiedzi
91
witam :) mój M ma wyrok 4lata które obecnie odsiaduje a dodatkowo ma jeszcze "zawiasy" 3 lata,które kiedyś dostał czy jest taka możliwość by mu to odwiesili i dodali do wyroku??? słyszałam takie plotki i bardzo sie zmartwiłam... i jeszcze jedno czy ten wyrok w zawieszeniu(jeśli go nie odwieszą) będzie przeszkadzał w wyjściu warunkowym??? pozdrawiam :) i z góry dziekuje za odpowiedzi

o zarządzeniu wykonania kary :
o,35,40701.html

W przypadku zarządzenia wykonania kary:

[cytat:92l2voj9]kodeks karny
Art. 78 § 1 Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2 Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3 Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary.

Art. 79 § 1 Przepisy art. 78 § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sumy dwóch lub więcej nie podlegających łączeniu kar pozbawienia wolności, które skazany ma odbyć kolejno; przepis art. 78 § 2 stosuje się, jeżeli chociażby jedno z przestępstw popełniono w warunkach określonych w art. 64.
§ 2 Skazanego można, niezależnie od warunków określonych w art. 78 § 1 lub 2, zwolnić warunkowo po odbyciu 15 lat pozbawienia wolności.[/cytat:92l2voj9]

mam proźbe ...mógłbyś mi to wytłumaczyć bardziej na "chłopski rozum" bo nie za bardzo orientuje sie w tych paragrafach i artykułach :)

Tłumaczenie na "chłopski rozum" :D :

Jeżeli są podstawy do odwieszenia- czyli zawiasy dostał przed popełnieniem tego drugiego przestępstwa i w chwili gdy dostał wyrok za to 2 przestępstwo był w okresie próby to mogą mu odwiesić- jesli jest to samo przestępstwo - to na pewno mu odwieszą. Ale jeśli ten wyrok w zawieszeniu dostał później- np wyrok 4 lata odsiadki, potem wyrok w zawieszeniu, albo popełnił to 2 przestępstwo zanim dostał ten wyrok w zawieszeniu to mu nie mogą odwiesić - musisz znać dokładnie daty czynów i wyroków aby się w tym połapać i mieć pewność :ok: Jeśli nie będzie podstaw do odwieszenia to raczej nie będzie przeszkadzał mu ten wyrok w warunkowym wyjściu - tzn jeśli nie będą chcieli go wypuścić to się przyczepią do wszystkiego- choć bardzo prawd że jeśli tej kary nie odbywa to sąd penitencjarny w ogóle nie będzie o niej wiedział - jesli będą chcieli wypuścić- to wypuszczą :ok:

a jednak odwiesili:(... dzisiaj była sprawa...jestem załamana:(

widzocznie sąd uznał, że istnieją przesłanki do odwieszenia wyroku... współczuję!:( ale nie załamuj się, DASZ RADĘ!!!

Marcinmajster wiesz może co mogło być powodem,że mu to odwiesili:(???
...w zaistniałej sytuacji ciężko mi uwierzyć w to,że dam radę...:(

xxxNaTaLaxxx napisał:
Marcinmajster wiesz może co mogło być powodem,że mu to odwiesili:(???
...w zaistniałej sytuacji ciężko mi uwierzyć w to,że dam radę...:(

mój poprzednik wskazał na art. 75 kk i podpisałbym się pod tą tezą. Dla przypomnienia art. ten mówi & 1 "Sąd zarządza wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby popełnił podobne przestępstwo umyślne, za które orzeczono prawomocnie karę pozbawienia wolności"[/I]

Może warto przytoczyć jeszcze jeden paragraf, tym razem 2 : "Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli (...) uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych"

Ostatnia edycja:
dzisiaj mój Misiek dzwonił...pytałam Go i to faktycznie jest związane z art.75 kk:(

Powrót