Wyrok w zawieszeniu - jakie konsekwencje?

• Autor wątku Autor wątku ayahuasca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ayahuasca

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam.

Dzisiaj dowiedzialem sie ze zostalem skazany na 6msc pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 2 lata. Mam pytanie dotyczace konsekwencji jakie to za soba niesie.

Czy taki wyrok bedzie przeszkoda w dostaniu pracy na stanowisku gdzie wymagane jest przedstawienie zaswiadczenia o niekaralnosci? (nie jestem pewien, poniewaz pare osob mowilo mi ze musze faktycznie trafic do wiezenia, aby to bylo widoczne dla firm). Jak to z tym dokladnie jest?

Po jakim czasie taki wyrok ulega zatarciu?

Czy sad o wyroku informuje mojego obecnego pracodawce lub uczelnie na ktorej studiuje?

Czy moge miec jakies problemy w przypadku gdy bede chcial wyjechac do pracy sezonowej do Norwegii? Mam na mysli przekroczenie granicy lub rejestracje w urzedzie pracy w Norwegii, bo zakladam ze pracodawca nie bedzie wymagal ode mnie takiego zaswiadczenia.

Raczej nie tutaj to pytanie powinienem zadac, ale moze ktos z Was sie orientuje - czy taki wyrok jest przeszkoda w przypadku checi wyjazdu na rok za granice w ramach wymiany studenckiej?

Pozdrawiam.
Dzieki za pomoc.

[cytat="ayahuasca":tx56v3q3]Czy taki wyrok bedzie przeszkoda w dostaniu pracy na stanowisku gdzie wymagane jest przedstawienie zaswiadczenia o niekaralnosci? [/cytat:tx56v3q3]

Będzie - po uprawomocnieniu się.

[cytat:tx56v3q3]Po jakim czasie taki wyrok ulega zatarciu?[/cytat:tx56v3q3]

Po upływie 6 miesięcy od zakończenia okresu próby - o ile kara warunkowo zawieszona nie zostanie wcześniej zarządzona do wykonania.

[cytat:tx56v3q3]Czy sad o wyroku informuje mojego obecnego pracodawce lub uczelnie na ktorej studiuje?[/cytat:tx56v3q3]

W niektórych wypadkach Sąd informuje lub przesyła odpis wyroku. Zależy to od tego, jaką karę lub środki karne Sąd orzekł w wyroku.

Prawomocne skazanie na karę z warunkowym zawieszeniem jej wykonania nie powoduje zakazu wyjazdu za granicę. O wyjeździe takim warto jednak zawiadomić kuratora jeżeli został on ustanowiony (wyjazd bez informowania kuratora może być uznany za uchylanie się od dozoru).

Wydaje mi sie ze nie wyrazilem sie dosc precyzyjnie.

Do wyroku ktory zostal mi przedstawiony dodac nalezy jeszcze kare grzywny w wysokosci 500zł oraz zabranie prawa jazdy na okres jednego roku. Czy w takim przypadku zatarcie ulega po dluzszym okresie?

Kara ulegnie zatarciu po 6 miesiącach od zakończenia próby, o ile grzywna zostanie zapłacona.

KARA W ZAWIESZENIU + GRZYWNA (o,9,57245.html):

Art. 76.
§ 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia
okresu próby.
§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania
nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem
ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39
pkt 5 [obowiązek naprawienia szkody].

do kadi

kadi napisał: "W niektórych wypadkach Sąd informuje lub przesyła odpis wyroku. Zależy to od tego, jaką karę lub środki karne Sąd orzekł w wyroku."

Możesz to jakoś sprecyzować, czy jest to uznaniowe a może podasz źródło informacji, bo mnie to dość interesuje. Dzięki

Art. 40. § 1. kodeksu karnego: Pozbawienie praw publicznych obejmuje utratę czynnego i biernego prawa wyborczego do organu władzy publicznej, organu samorządu zawodowego lub gospodarczego, utratę prawa do udziału w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości oraz do pełnienia funkcji w organach i instytucjach państwowych i samorządu terytorialnego lub zawodowego, jak również utratę posiadanego stopnia wojskowego i powrót do stopnia szeregowego; pozbawienie praw publicznych obejmuje ponadto utratę orderów, odznaczeń i tytułów honorowych oraz utratę zdolności do ich uzyskania w okresie trwania pozbawienia praw.

Dlatego w razie orzeczenia pozbawienia praw publicznych Sąd zawiadamia o tym
zawiadamia m.in. organy i instytucje, w których skazany pełnił ostatnio funkcje objęte utratą (może tu znaleźć się w pewnych sytuacjach pracodawca) - zob.art. 179 k.k.w.

Ponadto:

Art. 41. § 1. k.k. stanowie że: Sąd może orzec zakaz zajmowania określonego stanowiska albo wykonywania określonego zawodu, jeżeli sprawca nadużył przy popełnieniu przestępstwa stanowiska lub wykonywanego zawodu albo okazał, że dalsze zajmowanie stanowiska lub wykonywanie zawodu zagraża istotnym dobrom chronionym prawem.
§ 1a. (4) Sąd może orzec zakaz zajmowania wszelkich lub określonych stanowisk, wykonywania wszelkich lub określonych zawodów albo działalności, związanych z wychowaniem, edukacją, leczeniem małoletnich lub z opieką nad nimi, na zawsze w razie skazania na karę pozbawienia wolności za przestępstwo przeciwko wolności seksualnej lub obyczajności na szkodę małoletniego.

a w razie orzeczenia zakazu zajmowania określonego stanowiska lub wykonywania określonego zawodu, sąd przesyła odpis wyroku właściwemu organowi administracji rządowej lub samorządu terytorialnego oraz pracodawcy albo instytucji, w której skazany zajmuje objęte zakazem stanowisko lub wykonuje objęty zakazem zawód. Jeżeli skazany zajmuje stanowisko kierownicze lub inne odpowiedzialne stanowisko, sąd przesyła odpis wyroku również właściwej jednostce nadrzędnej (art. 180 k.k.w.)

Poza tym:

W razie orzeczenia zakazu prowadzenia pojazdów, sąd przesyła odpis wyroku odpowiedniemu organowi administracji rządowej lub samorządu terytorialnego właściwemu dla miejsca zamieszkania skazanego. Jeżeli skazany prowadził pojazd wykonując pracę zarobkową, o orzeczeniu sąd zawiadamia ponadto pracodawcę, u którego skazany jest zatrudniony. (art.182 k.k.w.)

Są też wypadki gdy o skazaniu dowiaduje się Dowóca jednostki wojskowej jeśli skazanym jest żołnierz.

Bo mnie się wydawało, że prokurator zawiadamia bez względu na środki karne, zgodnie z art. 21 k.p.k
§ 1. O ukończeniu postępowania toczącego się z urzędu przeciw osobom zatrudnionym w instytucjach państwowych, samorządowych i społecznych, uczniom i słuchaczom szkół oraz żołnierzom należy bezzwłocznie zawiadomić przełożonych tych osób.

§ 2. Prokurator zawiadamia również o wszczęciu postępowania przeciw funkcjonariuszom publicznym, a o wszczęciu postępowania przeciw innym osobom, o których mowa w § 1 - jeżeli wymaga tego ważny interes publiczny

A czy ktoś wie jak to wygląda w praktyce? Słyszałam, od zaprzyjaźnionego prokuratora, że często w drobniejszych sprawach tego się nie przestrzega z powodu natłoku pracy. To jak to jest?

Słusznie zauważyłaś.
Poprzednio skupiłem się na zawiadamianiu pracodawcy i ten przepis mi umknął (bo w nim mowa nie o wszystkich a jedynie o niektórych odmianach pracodawców)

A jak to jest w praktyce? Być może czasem rzeczywiście umyka.

Powrót