L
lizd1
Dzień dobry.
W marcu 2006 roku zostałem skazany na 6 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby wynoszący 3 lata.
Mowa o artykule 286 paragraf 1 Kodeksu Karnego:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Przestępstwo popełniłem umyślnie.
Byłem młody i głupi, nie myślało się o tym co się robi.
Aktualnie jestem po studiach I stopnia i chciałbym udać się na studia II stopnia.
Czyli brany pod uwagę rok przyjęcia jako nauczyciel to 2014 r.
Mam w związku z tym kilka pytań:
1) Czy w 2014 mogę pracować jako nauczyciel?
2) Czy aktualnie wyrok już uległ zatarciu?
3) Czy aktualnie otrzymam wymagane oświadczenie o niekaralności?
Pozdrawiam
Z góry dzięki za odp.
W marcu 2006 roku zostałem skazany na 6 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby wynoszący 3 lata.
Mowa o artykule 286 paragraf 1 Kodeksu Karnego:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Przestępstwo popełniłem umyślnie.
Byłem młody i głupi, nie myślało się o tym co się robi.
Aktualnie jestem po studiach I stopnia i chciałbym udać się na studia II stopnia.
Czyli brany pod uwagę rok przyjęcia jako nauczyciel to 2014 r.
Mam w związku z tym kilka pytań:
1) Czy w 2014 mogę pracować jako nauczyciel?
2) Czy aktualnie wyrok już uległ zatarciu?
3) Czy aktualnie otrzymam wymagane oświadczenie o niekaralności?
Pozdrawiam
Z góry dzięki za odp.