Wyrok w zawieszeniu !!!

• Autor wątku Autor wątku wirwesku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wirwesku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!!

Witam mam kilka pytan dotyczacych mojego wyroku. Otoz otrzymalem wyrok za prowadzenie samochodu w stanie nietrzezwym,otrzymalem kary peiniezne o lacznej kwocie 1500zl, podanie moich danych do wiadomosci publicznej, wyrok pol rok w zawieszeniu na 3 lata, oraz dozur kuratora poniewaz nie mialem ukonczone 21 lat.

Mam pytanie odnosnie kuratora, otoz ostatnimi czasy odwiedzil mnie poraz pierwszy kurator przeprowadzal wywiad srodowiskowy itp. kurator mowila ze bedzie mnie odwiedzac co miesiac na krotkie wizyt do konca kary. Moje pytanie brzmi czy tak czeste wizyty sa koneczne i czy wizyty bede co miesiac?
Pani policjant mowila mi ze kurator mnie odwiedzi kilka razy i bede mial spokoj.
Slyszalem jeszcze otym ze dzieki kuratorowi kara moze byc zmiejszona itp, czy to prawda???

Mam jeszcze pytanie jak dlugo bedzie istniala notatka o tym ze jestem karany??

Pozdrawiam

wirwesku napisał:
czy tak czeste wizyty sa koneczne i czy wizyty bede co miesiac?

O tym zadecyduje kurator. Wizyty co miesiąc nie są niczym nadzwyczajnym.

Slyszalem jeszcze otym ze dzieki kuratorowi kara moze byc zmiejszona itp, czy to prawda???

Kurator ma prawa strony w postępowaniu wykonawczym więc może mieć pewien wpływ na jego tok (np. może złożyć do Sądu wniosek o zwolnienie Cię z dozoru za jakiś czas, ale równie dobrze może wnosić o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności jeśli będziesz uchylał się od dozoru)

Mam jeszcze pytanie jak dlugo bedzie istniala notatka o tym ze jestem karany??

Jeśli wykonasz i pospłacasz wszystkie środki karne, ewentualnie grzywnę i kara pozbawienia wolności nie będzie zarządzona do wykonania to z Krajowego Rejestru Karnego Twój wpis o skazaniu zostanie usunięty po upływie sześciu miesięcy od zakończenia okresu zawieszenia kary.

BTW: Wszystkie informacje jakie Ci tu podałem mógłbyś znaleźć na forum, bo tego typu tematów było juz wiele.

Dziekuje ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz!

Mam jeszcze pytanie dotyczace zwolnienia z dozoru, tzn nie wiem czy dobrze zrozumialem. Kara w zawieszeniu nie moze ulec zmianie np obnizeniu, dzieki kuratorowi moze byc tylko zniesiony jego dozur??

Powrót