Wyrok WSA -co dalej

• Autor wątku Autor wątku bubb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bubb

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam,
złożyłam skargę do WSA NA decyzje PINB i GUNB - obie zostały uchylone przez WSA. Strona przeciwna złożyła zaskarżenie wyroku, ale nie pisał jej adwokat... mam nieformalne informacje, że zaskarżenie /uchylono lub oddalono, zapewne w kwestii formalnej odnośnie adwokata/ , i co dalej może zrobić strona przeciwna ? Czy to już koniec drogi administracyjnej ? Wyrok z WSA był z uzasadnieniem na wniosek mojego adwokata.

Czas mnie nagli, bo ta decyzja ma wpływ na postępowanie o zniesienie współwłasności, co toczy się już 9 rok:mad: dlatego pytam tu na forum...
pozdr

po otrzymaniu orzeczenia z NSA (doręczy pani pocztą) akta sprawy wracaja do WSA, a ten przekazuje je do organu. Warto zatem emailami pytac NSA, a potem WSA kiedy akta zostana przekazane.

Gdy wróca do PINB, ten jest zwiazany wykladnia zawarta w Wyroku WSA i mozna go ponaglac do dzialania, tak jakby sprawa byla od poczatku. Dopiero wydanie decyzji konczy sprawe. Teoretycznie strona przeciwna moze sie od niej odwolac itd. Jeśli sprawa trafi ponownie do WSA, a ten utrzyma decyzje, a potem NSA utrzyma ten drugi wyrok, to bedzie koniec tej sprawy.

Dziekuję,
właśnie otrzymałam wyrok o -odrzuceniu kasacji- z powodu błędów formalnych /pisał sam zainteresowany, nie radca czy adwokat/, czy ma jakąś możliwość zaskarżenia tej decyzji NSA?

bubb napisał:
z powodu błędów formalnych /pisał sam zainteresowany,

Jakich dokladnie błędów?

bubb napisał:
czy ma jakąś możliwość zaskarżenia tej decyzji NSA?
Co do zasady zawsze jest możliwość, tylko trzeba wystąpić o uzasadnienie. Temat omówiony w odpowiednim poradniku :)

voyteg napisał:
Jakich dokladnie błędów?

Kasacji nie sporządził radca/adwokat. Ja adwokata mam, on sporządzał wcześniejszą skargę do WSA i po otrzymaniu wyroku poprosił o uzasadnienie. Czy o tym uzasadnieniu Pan wspomina ? w wyroku NSA odrzucającym wniosek kasacji jest uzasadnienie /w nim sąd opisał przyczynę odrzucenia- brak wniesienia pisma przez osobę prawną/. Czy od tego wyroku jest jeszcze droga zaskarżenia?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
bubb napisał:
Kasacji nie sporządził radca/adwokat.

A taki jest wymóg skargi kasacyjnej.

bubb napisał:
Ja adwokata mam, on sporządzał wcześniejszą skargę do WSA

Tu takiego wymogu nie ma.

Czym innym jest skarga do WSA, a czym innym skarga kasacyjna do NSA.

bubb napisał:
Czy od tego wyroku jest jeszcze droga zaskarżenia?

Skoro odrzucona skarga kasacyjna, to na tym koniec,

Bardzo dziękuję za pomoc :)

Powrót