Wyrok zaoczny odwolanie

• Autor wątku Autor wątku Natal2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natal2223

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam dostałam pismo z Sądu z posiedzenia niejawnego wyrok zaoczn. Czy jest możliwe to ,że sprawa odbyła się bez powiadamiania mnie tzn nie dostałam żadnego pozwu inacz\ej odwołałabym się ponieważ sprawa jest już po przedawnieniu.W pouczeniach jewst napisane ,że mogę złożyć sprzeciw czy ma byćto sprzeciw od wyroku zaocznego?i czy mogę teraz powołać się na przedawnienie?dotyczy to firmy Ultimo portofio .Dziękuje

Art. 344. § 1. Pozwany, przeciwko któremu zapadł wyrok zaoczny, może złożyć sprzeciw w ciągu dwóch tygodni od doręczenia mu wyroku.

§ 2. W piśmie zawierającym sprzeciw pozwany powinien przytoczyć zarzuty, które pod rygorem ich utraty należy zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy, oraz okoliczności faktyczne i dowody. Sąd pomija spóźnione twierdzenia i dowody, chyba że strona uprawdopodobni, że nie zgłosiła ich w sprzeciwie bez swojej winy lub że uwzględnienie spóźnionych twierdzeń i dowodów nie spowoduje zwłoki w rozpoznaniu sprawy albo że występują inne wyjątkowe okoliczności.

§ 3. Sprzeciw złożony po terminie oraz sprzeciw, którego braków strona w wyznaczonym terminie nie uzupełniła, a także sprzeciw nieopłacony, sąd odrzuca na posiedzeniu niejawnym.

nie zabardzo rozumiem tego prawnego języka tzn zeby złożyc sprzeciw od wyroku zaocznego i uzasadnićgo czyli potrwierdzic o przedawnieniu sprawy tak?

jak będziesz pisał sprzeciw musisz powołać się na przedawnienie, podając wszystkie jego okoliczności oraz ewentualne dowody świadczące o przedawnieniu

Jedyny dowod to umowa ktorą posiadam.Dziękuje za wskazówki

Powrót