wyrok zapadł

• Autor wątku Autor wątku tomcio1-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomcio1-19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam !
Znajomy ma taką sytuację, a mianowicie dostał wyrok w sprawie która byłą absurdem i absolutnie tego nie popełnił, a oskarżył go sąsiad który jest psychicznie chory i ma to udowodnione sądownie. Oskarżył go o połamanie palca w sytuacji która nie jest możliwa i mój znajomy został skazany - zupełnie bezpodstawnie. Postanowił oddać kliszę RTG tego palca dla biegłych ponownie na własny koszt. Pytaniem jest czy to coś da ? Gdzie to można oddać aby opinia byłą niepodważalna i w razie pozytywnego wyniku co z tym zrobić dalej ?

witam

ale czy wyrok jest juz prawomocny czy nie? prywatna opinia w sprawie karnej nie ma żadnego znaczenia, niezależnie czy pochodzi z bardzo cenionego lub nawet nieznanego instytutu czy biegłego; może jedynie służyć jako podstawa wniosku o powołanie biegłego w sprawie

pzdr

tak - już prawomocny jest

Jak już wyrok jest prawomocny to raczej nic nie można zrobić

a ja myślę, że mimo wszystko są pewne szanse; mogę powiedzieć, że są dwa wyjścia;
1) wznowienie postępowania - jeżeli okazało się, że badanie RTG przeprowadzone przez skazanego, ujawniło nowe fakty w sprawie, które uprzednio nie były znane; to można złożyć wniosek o wznowienie postępowania, który należy skierować do sądu okręgowego, albo do apelacyjnego - tu jeżeli postępowania zakończono wyrokiem sądu okręgowego; domyślam się, że była apelacja, zatem wniosek do sądu apelacyjnego; wtedy należy załączyć ten dowód z badania i próbować, może wniosek uwzględnią i sprawa ponownie trafi na wokandę;
2) prośba o ułaskawienie - orzeka o niej ostatecznie Prezydent RP, ale prośbę kieruje się do sądu, który orzekał w I instancji; należy wskazać w prośbie wszystko, co z punktu widzenia skazanego i jego sytuacji osobistej i zdrowotnej jest korzystne; warunkiem jest by w sprawie zapadł wyrok skazujący nawet na karę w zawieszeniu i oczywiście rodzaj kary też nie ma znaczenia; warto tę drogę też obrać i to nawet jednocześnie z wnioskiem o wznowienie postępowania;

wniosek o wznowienie musi jednak sporządzić adwokat

pzdr

@KrzysztofN a czy analiza przeprowadzona przez specjalistę a nie biegłego sądowego ma jakikolwiek sens ?

tak jak napisałem - wniosek o wznowienie postępowania należy podeprzeć nowym dowodem choćby prywatną opinią specjalisty z danej dziedziny medycyny: jeżeli okaże się, że są to wiadomości wymagające potwierdzenia, to sąd musi powołać biegłego w sprawie z tej samej dziedziny medycyny; oczywiście nie może być już to ten lekarz, który wydał opinię prywatną dla twego znajomego; ja bym spróbował, nic ten znajomy nie traci, a być może uda mu się uzyskać pozytywną decyzję w kwestii wznowienia postępowania - nigdy nie wiadomo co sąd postanowi w sprawie;
a biegły sądowy to taki specjalista z danej dziedziny, to nie jest nikt szczególny, jedyna różnica to taka, że jest on wpisany na listę biegłych sądowych i to wszystko; ale biegłym może być każdy, o kim wiadomo, że ma niezbędną wiedzę w danej dziedzinie, niekoniecznie więc specjalista wpisany na listę biegłych sądowych

pzdr

Powrót