wyrównanie należności przez ZUS czy mi się należy

• Autor wątku Autor wątku nowaczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowaczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
mam pytanie odnośnie tego czy należy mi się zwrot pieniążków od ZUSu.Otrzymuje rentę rodzinną do pewnego momentu otrzymywałam ją wraz z bratem, w momencie kiedy on ukończył edukacje ZUZ przez kilka kolejnych miesięczny wypłacał mu pieniądze, gdyż brat nie poinformował urzędu o fakcie zakończenia nauki. Po pewnym czasie ZUS zwrócił się o zwrot pieniędzy do niego co też on uczynił. Dodam że renta przez okres pobierana z bratem byłą dzielona na nas dwóch .Po tym czasie dostawałam całą kwotę.Czy teraz kiedy on uregulował zaległość nie powinnam dostać wyrównania za czas kiedy on pobierał pieniądze "nielegalnie"?Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem to proszę o poradę.
Pozdrawiam!

Zus ma prawo wyrównać zaległą należność do tyłu 3 lata. Napisz wniosek do zusu z uzasadnieniem od kiedy Ci się należy wyrównanie renty . muszą Ci ją przyznać i wyrównać

Nie wprowadzaj w błąd !
Niczego nie muszą. W tej sytuacji nie należy się żadne wyrównanie.

art. 74 ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach Z FUS ...W razie ujawnienia okoliczności powodujących konieczność dokonania podziału renty rodzinnej po raz pierwszy lub zmiany warunków dotychczasowego podziału renty ze względu na zmianę liczby osób uprawnionych organ rentowy dokonuje podziału świadczenia od miesiąca ujawnienia tych okoliczności.

Dlaczego siostra nie zawiadomiła ZUSu, że jej brat przewał naukę? Już wtedy dostałaby pełne świadczenie. A tak wypłata została naliczona od miesiąca kiedy sprawa się wydała.

Powrót