Wyrzucenie gościa

• Autor wątku Autor wątku Wyjec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wyjec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,
Mieszkam wraz z wujkiem i jego żona. Jako jedyny posiadam decyzje na mieszkanie (komunalne). Wujek jest zameldowany, jego zona nie. Pytanie moje jest nastepujace. Czy jako glowny najemca moge pozbyc sie tej kobiety z domu ? zuzywaja mi wszystko, wode/prad etc. i za nic nie placa. Ona ma gdzie mieszkac i to jest blok obok u swoich rodzicow gdzie chyba ciagle ma meldunek

Hej,

W mieszkaniach komunalnych z reguły jest ustalone w umowie najmu, kto może oprócz głównego najemcy w nich zamieszkiwać. No i ile jest zarejestrowanych np. do ryczałtu za śmieci, ścieki itp. To od razu ogranicza liczbę osób faktycznie mogących mieszkać w lokalu. Dodatkowo, jeśli kobieta nie ma meldunku (chociaż dzisiaj meldunek jest raczej archaizmem niż realnym argumentem), to jak najbardziej można jej po prostu nie wpuścić do lokalu... Oby tylko wujek się nie obraził.
Przy okazji, jeśli wujek by się jednak obraził, to meldunek nie jest przeszkodą w usunięciu również jego z lokalu. Meldunek nie daje bowiem praw do lokalu a jedynie stanowi domniemanie pobytu. Szybko później trzeba jednak zgłosić w urzędzie, że wujek już nie przebywa... będzie lekki kwas, ale fakty pomogą.
Pzdr,

tzn problem jest w tym ze on tam ciagle z nia mieszka i dlatego jest tak jak jest... z wujkiem toczymy od dawna wojne, ale co sie dziwic -- nie placi i smieje sie prosto w twarz ze i tak go stamtad nie wyrzuce. Szukam sposobu na wyrzucenie ich stad... sasiedzi tez narzekaja ze robi burdel z naszego mieszkania.

Mam nadzieje ze znajdziesz Doktorze jakas recepte:)

Bardzo krótko (dokładniej poszukaj na forum, wiele razy opisywane): jeśli tylko Ty masz podpisaną umowę najmu to wypowiadasz umowę użyczenia (jeśli nie masz jakiejś innej umowy z wujkiem), potem pozew o eksmisję do sądu, potem komornik do wykonania postanowienia sądu.
Jeśli wujek także ma umowę najmu na ten lokal, to wzywasz go do uregulowania odpowiedniej części opłat eksploatacyjnych, nie zareaguje to pozew do sądu o zapłatę.

To może z innej strony. Czy w przypadku jak oni pójdą spać, ja zadzwonie na policje ze w moim mieszkaniu przebywa kobieta bez meldunku, korzystajaca ze wszystkiego w moim mieszkaniu. To czy policja po przybyciu nakaze jej opuszczenie mojego mieszkania ?

Ale dlaczego: jak pójdą spać? Nie lepiej jak będą w pełni świadomości?:tuptup:

bo nie wiem jak policja zareaguje... przyjada to wujek stwierdzi ze to jest gosc i policja nic nie zrobi chyba ;/ a jak w nocy to juz widac ze osoba nocuje

Jeśli osoba niezameldowana odmówi opuszczenia lokalu, w którym przebywa, to, bez względu na porę dnia, policjanci poproszą ją o opuszczenie lokalu, a nawet pomogą wyjść :evil: . Co do wujka, to przychylam się do zdania przed/przedmówcy- załatw jego wymeldowanie, a potem wyproś z mieszkania- może hurtem z panią? Fakt obecności zameldowanego wujka i jego poświadczenie, że to jego gość może trochę utrudniać wyjaśnienie sytuacji.
Jak nie pomoże grzecznie- poproś policję o interwencję.

Powrót