wyrzucenie z mieszkania przez zeitburo

• Autor wątku Autor wątku romandhl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romandhl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam pracuje w niemczech dwa miesiace i otrzymałem zwolnienie lekarskie na 4 dni czy zeitburo ma prawo mnie wyrzucic z mieszkania jezeli opłacaja mi mieszkanie i jestem tam zameldowany?

Przypuszczam, że to "Zeitbüro" to Twój pracodawca, z którym masz umowę o pracę, w której jest też zagwarantowane to mieszkanie. Nie piszesz o tym dokładnie. Jeśli tak jest, to nie wolno mu wyrzucić Ci z tego mieszkania, tylko dlatego, że jesteś niezdolny do pracy i masz zwolnienie lekarskie. Poczytaj w umowie, jak tam uregulowana jest sprawa mieszkania. Także odnośnie mieszkań pracowniczych obowiązuje wypowiedzenie mieszkania, zgodnie z tym, co napisane jest w umowie o pracę lub zgodnie z przepisami niemieckiego kodeksu cywilnego (BGB=Bürgerliches Gesetzbuch) Jeśli wyrzuciłby Cię z mieszkania w ten sposób, że wystawiłby Twoje rzeczy i zamknął to mieszkanie tak, że nie mógłbyś wejść do niego, to popełniłby przestępstwo z § 240 StGB (Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny), kóre po niemiecku nazywa się "Nötigung", tłumacząc na polski: "wymuszenie". W takim przypadku mógłbyś pójść na policję i złożyć doniesienie o popełnieniu przestępstwa.

w umowie nie ma nic ze pracodawca opłaca mieszkanie, dostalismy Einsatzmeldung i pisze tam ze płaci nam za mieszkanie i ze mamy dodatek za dzien, nawet nie ma zadnej wzmianki gdzie to mieszkanie sie znajduje itd, bo to jest Ferienwohnung wynajete tak na szybko sciagneli nas tu niby na 6 miesiecy a potem sie okazało ze na dwa miesiace. I jestem z dziewczyna, i raz powiedziałem ze bede woził ludzi za wieksze pieniadze bo takie sa koszta, a on powiedział ze mnie przeprowadzi a moja dziewczyna zostanie na starym mieszkaniu. A tak pozatym to zadnej umowy nie mamy spisanej na wozenie ludzi do pracy,tylko taki jest problem ze on nie ma tyle ludzi z samochodami.

W każdym razie, nie wolno mu wyrzucić Cię na bruk; tzn. wystawić Twoje rzeczy przed próg i zamknąć mieszkanie tak, abyś nie mógł do niego wejść. Jeśli coś takiego zrobi, to popełni przestępstwo z § 240 StGB (Nötigung=wymuszanie), a Ty możesz natychmiast pójść na policję i złożyć doniesienie na niego. Miejmy nadzieję, że nie będziesz musiał tego zrobić.

Ok, dzieki za pomoc, mam jeszcze jedno pytanie odnosnie chorobowego, bo poszedlem do ogólnego lekarza, i powiedziałem ze mam problem z cisnieniem itd moja dziewczyna powiedziała ze ma rozwolnienie itd. itp. Bo taka sytuacja na domku wynikła ze akurat nie trzeba było sciemniac u lekarza, i teraz czy po przedłuzeniu zwolnienia chorobowego mozemy jechac do polski? czy musimy zostac w niemczech?
I tak wg. to na zwolnieniu płaci mi Zeitburo czy krankkasse? chciałbym w czwartek przedłuzyc zwolnienie lekarskie i jutro wysłac wypowiedzenie z pracy. No i wtakiej jestem sytuacji ze bedac na zwolnieniu lekarskim musze wozic dziewczyny do pracy bo nikt inny nie moze a jak sie zbuntuje to mnie przeniesie na inne mieszkanie. Ciezko to troche wytłumaczyc cała sytuacje....

W razie niezdolności do pracy, czyli choroby z zwolnienia lekarskiego, normalne, wynikające z umowy o pracę wynagrodzenie płaci pracodawca; płaci przez 6 tygodni, czyli 42 dni; reguluje tu niemiecka ustawa, która nazywa się Entgeltfortzahlungsgesetz (w skrócie: EntgFG).
Dopiero po upływie tych 6 tygodni pracownik musi się zameldować w Krankenkase (Kasa Chorych), skąd może otrzymywać Krankengeld (chorobowe). Z wyjazdem do Polski w czasie niezdolniości do pracy jest problem; w zasadzie chorzy pracownicy siedzą lub leżą w domu i się kurują. A więc uwaga: Jeśli pracodawca stwierdzi, że was w domu nie ma, może wstrzymać zapłatę tego wynagrodzenia w czasie choroby (Lohnfortzahlung). To samo dotyczy tej sytuacji, kiedy jako chory i niezdolny do pracy, będziesz podwoził dziewczynę do pracy. Jeśli pracodawca będzie to widział, to uzna, że wcale nie jesteś niezdolny do pracy i nie będzie płacił.

Notak tak, tylko co zrobic gdy ten mi mówi ze mam je wozic do pracy itd, a sprzeciwiajac sie temu ze nie bede ich woziłich do pracy to kaze mi sie przeprowadzac.itak itak jest lipa.Nie zawioze kaze mi sie przeprowadzac itd. bede woził to mi nie zapłaci, aczkolwiek w zwolnieniu mam diagnoze postawiona ze stres,problemy ze spaniem i cisnienie itd.Czyli to nie oznacza ze musze siedziec w domu.Nagrywam znim teraz kazda rozmowe przez telefon wrazie jak cos to mam dowody

Nie za bardzo rozumiem, o co chodzi. Wyjaśniłem Ci, co wynika z niezdolności do pracy i Twoje prawa są z tym związane. Skoro jesteś chory i jesteś niezdolny do pracy, to masz się kurować i siedzieć w domu. Natomiast pracodawca ma Ci płacić wynagrodzenie także za ten czas, kiedy jesteś niezdolny do pracy (Lohnfortzahlung). Jeśli czujesz się na tyle dobrze i nie zagraża to Twojemu zdrowiu, to wróć do pracy. Jeśli nie chcesz, to on nie ma prawa wyrzucić Cię z tego mieszkania, ot tak, nagle, wystawiając Ci walizki przed drzwi i zamykając mieszkanie. Ważne jest, abyś mu dostarczył zwonienie lekarskie.

Witam. Mam pytanie czy orientuje sie pan moze kiedy przysługuje zasiłek socialny z Job center dla bezrobotnych, czy trzeba miec jakis okres czesu przepracowany?

Pozdrawiam

Powrót