Wyrzucenie ze szkoły za oceny

• Autor wątku Autor wątku Karo98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karo98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. jestem ucznnicą drugiej klasy technikum. mam 17 lat, w przyszłym roku w kwietniu mam dopiero 18. W mojej szkole pierwsze półrocze kończy się w grudniu przed świętami. Trochę dużo chorowałam i nie chodziłam do szkoły, ponieważ lezałam w łóżku z lekami. Nie wszystko mam usprawiedliwione ponieważ nie zawsze donosiłam na czas usprawieliwnia od lakarzy. Po za tym chodzę do szkoły, nie sprawiam żadnych problemów, godzin oglnie nieusprawidliwionych mam mało coś koło 40.No wiec mamy bardzo krótki semstr i jest ciężko nałapać dobrych ocen. Przyznaje sie że nie jestem orłem, a jescze z powodu chorowania z ocenami było ciężko. na połrocze grozi mi pięć jedynek i dowiedziałam się że szkoła chce mnie "wyrzucic" za to ze szkoły. Chciałam się was poradzić czy to jest zgodne z prawem, czy ma możliwość szkoła wyrzucić kogoś za ocney niedostateczne i to jeszcze osobę która nie jest pełnoletnia.Proszę o odpowiedzi

Ostatnia edycja:
a raczyłaś przeczytać regulamin szkoły odnośnie relegowania, czy lenistwo na to nie pozwoliło?

tak, czytałam. Nie ma tam ani jednej wzmianki na temat wyrzucenia za oceny niedostateczne. Natomiast jest że można poprawiac oceny oraz jeżeli sie tego nie zrobi a ma się 1 na semstr to na koniec roku jeżeli ma się pozytywną ocene normalnie można otrzymać promocję. Jest również napisane że osby mające jakie kolwiek opinie pedagogiczno psychologiczne (w tym wypdku ja mam) może dyrektor pezeznaczyc tej osobie dodatkowe godziny na uzupełnienie materiału.

Powrót