wysokosc alimentów

• Autor wątku Autor wątku tytuss77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tytuss77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam prosze o pomoc
mam zasadzone alimenty 800 zł i w niedługim czasie bede miał rozprawe o zmniejszenie alimentów.niedosyc ze koszty z jakimi zostawiła mnie była zona sa w okolicy 3000 (zarabiam 4) to mam zajecie komornicze i dostaje 1500.
w takiej sytuacji sad moze mi zmniejszyc czy wogóle nie bedzie brał pod rozwage czy mam pieniadze czy nie dzieki za pomoc

od 2013 roku ,wtedy miałem 4000 i nie miałem zadnych kosztów rat itp i sad ustalił alimenty na 800 zł teraz tez zarabiam 4000 ale dostaje 1500 bo komornik mi zabiera wieksza czesc wypłaty a kosztów z którymi mnie zona zostawiła to około jeszcze 2 tys.Czy sad moze mi obnizyc alimenty czy nie?

Czy sad moze mi obnizyc alimenty czy nie?

Jeżeli jedynym argumentem ma być fakt, że masz również inne zobowiązania to obawiam się, że sąd Twoje powództwo oddali.
Przepis prawny:
Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 12 listopada 1976 r. (sygn. III CRN 236/76)

Także zadłużenie bankowe pozwanego nie może powodować ograniczenia należnych małoletniemu powodowi środków utrzymania i wychowania. Osoba bowiem, na której ciąży obowiązek alimentacyjny, musi się z tym liczyć przy podejmowaniu wydatków na zakup mebli, telewizora, lodówki itp. i ich wysokość planować stosownie do posiadanych możliwości z uwzględnieniem wspomnianego obowiązku.

Powrót