I
istvano
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Postawiono mi zarzuty z art. 177 par. 1 KK. Potrąciłam rowerzystę wjeżdżając na drogę główną. Jechałam bardzo wolno a rowerzysta odniósł obrażenia wynikające tylko i wyłącznie z upadku z roweru. Pan wyszedł ze szpitala do domu po 3 dniach ale niestety czyn został zakwalifikowany jako wypadek drogowy, ponieważ było pęknięcie obojczyka i kości skroniowej czaszki. Z pokrzywdzonym pojednałam się. Naprawiłam również rower i zaproponowałam pomoc. Pokrzywdzony zeznał przed policjantem, że nie chce ode mnie zadośćuczynienia. Oczywiście dostanie pieniądze z OC za doznane uszkodzenia ciała. Na początku policja proponowała, abym zapłaciła 6000 zł poręczenia majątkowego i złożyła wniosek o umorzenie postępowania karnego. Nie przystałam na tę propozycję, ponieważ mnie nie stać. Następnie policja po ustaleniach z prokuraturą zaproponowała mi wpłatę 2000zł również zabezpieczenia majątkowego na poczet przyszłej kary. Mam również opłacić koszty postępowania sądowego. Ta kwota jest również dla mnie wysoka ale przystałam na nią i już dokonałam płatności. Obiecano mi, że w zamian za wpłatę nie będę miała wyroku w zawieszeniu. Chciałabym zapytać jakie z reguły są kary za takie czyny i czy faktycznie nie będę figurowała w rejestrze osób skazanych, ponieważ nie złożyłam wniosku o warunkowe umorzenie postępowania karnego oraz czy mogę się starać o zmniejszenie wysokości kary jeżeli już pieniądze zostały przelane?