Wysokość kwot przychodu a zmniejszenie świadczenia.

• Autor wątku Autor wątku dallas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dallas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Przy założeniu, że mam 1100 zł brutto ( 970 na rękę ) jaką kwotę mogę dorobić, aby nie zmniejszono mi świadczenia.
Od 1 września 2009 r. wysokość kwot przychodu powodujących zmniejszenie świadczeń emerytów i rencistów to 2157,10 zł.
Tylko ja nie wiem jak to się liczy. Czy kwotę renty wlicza się w wysokość przychodu czy nie , czy brutto czy netto ?
Proszę na podanym przykładzie powiedzieć mi jak to z wyliczenia wyjdzie.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam.

Renty się nie dodaje.
Kwoty graniczne dochodu zawsze podaje się brutto.

Czyli jeśli dobrze rozumiem to mogę dorobić 2157,10 zł. brutto bez względu na wysokość mojej renty. Czy tak ?

Przepraszam za prośbę potwierdzenia, ale sprawa dla mnie nie jest do końca zrozumiała. Chciałbym dokładnie to zrozumieć. Według odpowiedzi Janusza M do obliczenia wysokości kwoty przychodu nie dodaje się renty. Rozumiem z tego, że nie ma znaczenia w jakiej wysokości pobieram rentę mogę dorobić na dzień dzisiejszy 2157,10 zł. Jednak ostatnio podczas rozmowy z ewentualnym pracodawcą pytał mnie o wysokość mojej renty, potem zadzwonił do kogoś z zapytaniem ile mogę dorobić. Po konsultacji odpowiedział, że mogę dorobić ok 1100 zł.
Mam tu dwie definicje.:o

Przeczytałem ten serwis dziękuję za link. I jeśli można jeszcze tylko jedno pytanie. W przykładach podanych w serwisie jest mowa o rentach z tytułu częściowej niezdolności do pracy.
Czy te same kryteria obowiązują przy rentach z tytułu całkowitej niezdolności do pracy ? (Przypadek mój dotyczy ewentualnego zatrudnienia w zakładzie pracy chronionej )
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Czy te same kryteria obowiązują przy rentach z tytułu całkowitej niezdolności do pracy ?
Przepraszam, ale czy nikt nie może potwierdzić lub zaprzeczyć ?
Pozdrawiam

Powrót