wysokość niemieckiej emerytury

• Autor wątku Autor wątku kisog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisog

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Od czerwca br bedę emerytką.
:)Chcę pracować w Niemczech na niemieckiej umowie. Zarobki 1400euro .Na jaką emeryturę mogę liczyć po przepracowaniu 5 lat?:)

Ostatnia edycja:
Dziękuję!

A skąd wiadomo że jest to 50 euro na kwartał?

To jest stawka orientacyjny, moim zdaniem przy twoich zarobkach i piecioletnim stazu nawet zbyt wysoka. W Niemczech nie ma emerytury minimalnej, a poza tym zeby nabyc prawo w ogole do jakiejkolwiek emerytury, to trzeba tu przepracowa pelne 5 lat

Wiem ze trzeba przepracowac 5 lat.
Ważna jest dla mnie wysokośc przy zarobkach 1400euro netto.

Tego ci nikt tak nie wyliczy, bo to jest zbyt skomplikowane, ale 50 euro na kwartal (a nie na miesiac) jest dosyc realistyczne

Emerytura zalezy od wplaconych skladek oraz od ilosci lat; przy takich zarobkach i jedynie 5 lat skladek, roszczenia do emerytury beda minimalne

To chyba korzystniej byłoby wpłacać na konto te składki będzie tego więcej

Jak bedziesz pracowac na etacie, to nie masz wyboru, ubezpieczenie emerytalne jest wtedy obowiazkowe, tak jak w Polsce jest obowiazkowy ZUS na pracownika, pracodawca ci bedzie odciagal te skladki na niemiecki "ZUS" czy chcesz czy nie chcesz

a jak z ubezpieczeniem zdrowotnym w takim przypadku ?

emeryt ustawowo jest juz w Polsce ubezpieczony a dublowac nie mozna ubezpieczeń

Nie mam pojecia, to juz trzeba z ZUSem i niemieckimi kasami chorych ustalac. Przypuszczam, ze trzeba bedzie placic skladki tam, gdzie sie ma wieksze dochody

no wlasnie ciekawe to

moja exx tesciowa tez pracuje tu ,ale ona przez polska firme i umowa po polsku ,na umowie ma podane ze zarabi 2000 zł a zarabia 1200€ :)

Powrót